Медиците за пръв път разкриват подробности за лечението на Скрипал

OFFNews 29 май 2018 в 09:46 17772 2

Д-р Дънкан Мъри

Персоналът в болницата в английския град Солсбъри, където бяха настанени Сергей и Юлия Скрипал след покушението с нервнопаралитично вещество, за пръв път разкри в интервю за Би Би Си детайли около терапията на двамата пациенти.

Медиците споделиха, че не са очаквали бащата и дъщерята да оцелеят.

Старшата сестра Лорна Уилкинсън разказва, че най-големите тревоги настъпили, когато в болницата бил приет и полицай Ник Бейли със сходни симптоми. "Опасявахме се колко мащабен може да се окаже случаят. От двама пациенти, можеше да стигнем до много жертви. На този етап нямахме представа какво да очакваме", казва Уилкинсън.

Медицинската сестра Сара Кларк била на дежурство същата вечер. Тя споделя, че и персоналът на лечебното заведение бил притеснен дали няма да бъде засегнат от отравянето. При приемането на двамата Скрипал никой от служителите не взел допълнителни мерки за себе си.

В началото състоянието на болните изглеждало безнадеждно. Но след няколко седмици лечение, следвайки и съветите на научния институт "Портън Даун", пациентите се възстановиха дотолкова, че вече са изписани.

Лорна Уилкинсън

Когато Сергей и Юлия били открити в безпомощно състояние на пейка и откарани с линейка, се предполагало, че става въпрос за висока доза наркотик.

"Казаха ни само, че водят двама души в критично състояние", спомня си сестра Кларк.

Впоследствие полицията научава за миналото на Сергей като разузнавач, получил убежище на Острова, и информирала болницата. Случаят бил преквалифициран в инцидент от най-висока степен, а полицаи пристигнали в отделението да охраняват пациентите.

Консултантът в реанимацията д-р Дънкан Мъри си спомня, че за инцидента се го информирала дежурната сестра. "Беше кошмар, който въображението ми не би могло да измисли", връща се той към фаталния ден.

Теорията за наркотик била отхвърлена в процеса на лечение. Симптомите говорели за органофосфат - нервен агент.

Друг специалист от реанимацията, д-р Стивън Джукс, също споделя, че на този етап не е очаквал пациентите да оцелеят.

"Опитахме всякаква терапия, най-добрите клинични грижи. Но фактите сочеха, че нямат шанс", казва той.

Д-р Кристин Бланшар

Юлия и Сергей били упоени, което позволявало да издържат на тежката медицинска апаратура, към която били вързани, и ги предпазвало от увреждане на мозъка - едно от възможните последствия при такъв тип отравяне.

С времето упойката била намалена, апаратното дишане преместено от устата към трахеята.

Когато дошли в съзнание, персоналът трябвалод да прецени внимателно какво да им разкаже, за да не повлияе на разследването, както и да определи подходящите моменти за разпити от полицията.

Директорът по медицинската дейност на болницата д-р Кристин Бланшар казва, че това били трудни решения, защото трябвало да спечелят доверието на пациентите и да ги уверят, че за тях се полагат добри грижи, от една страна, а от друга, да не им се дава информация, която би затруднила работата на разследващите.

Загрижени за пациентите, лекарите и медсестрите освен това настояли международни инспектори да изискват съдебна заповед преди да вземат кръвни проби от семейство Скрипал. "Ставаше въпрос за уязвими пациенти, имаха нужда от някакъв вид закрила и без съдебна заповед, не бихме позволили това да се случи", допълва д-р Джукс.

Д-р Стивън Джукс

Когато двамата се възстановили дотолкова, че да могат да разговарят, основното притеснение на персонала било как да стимулират производството на ключивия ензим ацетилхолинестераза, необходим за възстановяване на функциите на организма. Тялото прави това по естествен път след отравяне с нервен агент, но може да отнеме месеци.

За различните комбинации от лекарства, ползвани за целта, болницата получила съвети от международни експерти, както и от "Портън Даун" - международноизвестна лаборатория за изучаване на химически оръжия. Били изпробвани съвсем нови подходи, а бързото възстановяване на пациентите дошло като приятна изненада, която лекарите не са си изяснили напълно.

Неизбежно обаче остават въпросите около дългосрочното здраве на двамата Скрипал.

"Ще имат нужда от наблюдения и консултация. В целия свят имаме всичко на всичко трима пациенти, отровени с Новичок, затова спокойно мога да кажа, че още се учим", казва д-р Бланшар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

30.05 2018 в 23:47

Ридая, и осополивен тичам за най-големия пешкир. Направо готов сценарий за тъпа нискобюджетна боза:)

6145

1

kokoten

29.05 2018 в 11:15

...принципите не са се променили от преди 30 години.Това е стандартен подход и няма какво да с е величаят тези кретени,че са свършили цялата работа на света,ако не са емигрантите-колеги половината от англичаните щяха да измрат и нямаше и да разберат от какво.Лечението на фосво-органичните отравяния е просто,но не достатъчно ефективно,токсичния агент блокира АХ-естеразата и се натрупва ендогенен АХ със всичките неизгоди от това натрупване...рядко хората умират веднага,обикновено се мъчат доста и с повече късмет оцеляват,но по-голямата част не-за съжаление...на война ,като на война....