Медведев: САЩ ни обявиха търговска война

OFFNews 03 август 2017 в 08:40 7168 6

Руският министър-председател Дмитрий Медведев заяви, че новите санкции, наложени от САЩ срещу Русия са равносилни на мащабна търговска война срещу Москва.

Според него мерките, подписани от Доналд Тръмп, показват пълното безсилие на американския президент, който е прехвърлил правомощията си на Конгреса и е бил унижен от него.

Законът цели да накаже Русия за евентуалната ѝ намеса в изборите за президент в САЩ през 2016 г. и действията ѝ в Украйна.

В същото време Тръмп обвини Конгреса, че е превишил заложеното в законодателството. Подписвайки санкциите в сряда, той заяви, че мерките са "дълбоко погрешни". Да, но нямаше как да не ги подпише, коментира това Медведев.

В официалната си страница във Фейсбук руският премиер пише още, че санкциите са сложили край на надеждата за подобряване на Руско-американските отношения.

Американският естаблишмънт надигра Тръмп. Президентът не е радостен от новите санкции, но не може да не подпише закона. Изобщо темата за санкциите възникна като още един инструмент да се постави Тръмп на място. И ще последват нови маневри, чиято цел е неговото отстраняване от власт. Явно несистемният играч трябва да бъде ликвидиран, коментира Медведев.

Той прогнозира, че отношенията между Руската федерация и Съединените щати оттук нататък "ще бъдат изключително напрегнати, независимо от състава на Конгреса или личността на президента". Това ще доведе и до по-нататъшно засилване на международното напрежение и отказ от разрешаването на големи международни проблеми.

"Какво означава това за нас? Ние ще продължим да работим спокойно за развитието на икономиката и социалната сфера, ще се занимаваме със заместването на вноса, ще решаваме най-важните държавни задачи, като гледаме преди всичко себе си. Научихме се да правим това през последните години. Работим в условията на почти затворени финансови пазари поради страховете на чуждестранни кредитори и инвеститори да инвестират в Русия от санкции срещу трети страни. В някои отношения той дори ни е облагодетелствал, въпреки че санкциите по принцип са безсмислени. Ние ще се справим", пише още Медведев.

Законодателството налага санкции също на Иран и Северна Корея.

В отговор Иран обяви, че те нарушават ядреното споразумение и ще отговорят по подходящ и съответстващ на мерките начин.

Северна Корея не ги е коментирала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7705

7

gogule

03.08 2017 в 11:51

И каква стана тя !Цял свят си мислеше ,че президента на САЩ е ,, най'' в целия свят ,а се оказа че една кукла на конци! Не искал да подпише ,ама подписал !Ми че нашия президент има право на ,,вето'' т.е. да върне даден закон !Е формално де ,ама все пак ,а този уж господаря на света пък ще не ще -подписва !Най-голямата ,най-великата демокрация !Тя била на уж !Хахаха 1

7930

5

jkljkl123

03.08 2017 в 11:24

"Работим в условията на почти затворени финансови пазари поради страховете на чуждестранни кредитори и инвеститори да инвестират в Русия от санкции срещу трети страни".

Не е страха от санкции ,а от кражба на бизнеси с помощтта на държавата . За справка - Hermitage Capital Management .
Същата работа ,като в България само дето в русия е още по-брутално.

И медведев да се радва ,че е само търговска война а не пълномащабна , щото така или иначе русия си е виновна сама.

11985

3

Manuel Kalinski (Android Store)

03.08 2017 в 09:54

Необятната руска крепостническа душа никога няма да може да проумее как може най главния в държавата да няма неограничена власт :)

10571

2

Hissarion

03.08 2017 в 09:40

Горкият Тръмп нямало как да не подпише и подписал с отвращение. Сигурно е плакал докато треперещата му от негодувание ръка е драскала хиксчето, което използва за подпис. Димата сигурно пак е бил подпийнал преди тая пресконференция.

7506

1

Боже, толкова много глупости противоречащи си една на друга!!!