Мей: Извършителите на атаката срещу Скрипал са агенти на руското военно разузнаване

OFFNews | 05 септември 2018 в 15:49 | 5407 |1

Издирваните от британската прокуратура руснаци, обвинени за атаката срещу бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, са агенти на руското военно разузнаване. Това съобщи британският премиер Тереза Мей. 

Тя подчерта, че Александър Петров и Руслан Боширов "почти със сигурност" са действали с подкрепа от Русия. 

По-рано днес британската прокуратура обяви за първи път имената на двамата руснаци, обвинени, че стоят зад атаката в Солсбъри с нервнопаралитичното вещество "Новичок".

Операцията "почти със сигурност е получила одобрение извън военното разузнаване, на високо ниво в руската държава", каза Мей пред британския парламент, като допълни, че Русия трябва да отговаря за "безразсъдните и възмутителни действия на ГРУ, което е част от руската държава". 

Тя поиска Русия да овладее дейността в разузнаването и "да действа като отговорен член на международната общност".

В същото време Москва обяви, че обявените от британските власти имена на двамата руснаци, издирвани за атаката срещу Скрипал, не говорят нищо на Русия. 

"В медиите се появиха изявления на британски официални представители относно заподозрените за инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри. Прави се връзка с Русия. Обявените от медиите имена, както и разпространените снимки, не ни говорят нищо", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от БТА.

"Отново призоваваме британската страна да премине от публични обвинения и информационни манипулации към практическо сътрудничество между провоохранителните органи", добави Захарова.

Препоръчани материали
Hissarion

Рейтинг : 2666

05.09 2018 в 17:22 1
+ 2
- 0
Не звучи много сериозно да не им говорят нищо тия имена. Все пак не става дума за тогоанци, а за руснаци.