Мей: Лондон е отворен за подобряване на отношенията с Русия, ако Москва се откаже от враждебните си действия

OFFNews 12 ноември 2018 в 14:34 1327 0

Великобритания е отворена към подобряване на отношенията с Русия, ако Москва промени курса си и се откаже от враждебните си действия, които подкопават международните споразумения и безопасност. 

Това се казва в речта на британския премиер Тереза Мей, която тя ще произнесе по време на ежегодното събиране, организирано от лорд-кмета на Лондон, съобщи руската служба на Би Би Си. 

Текста на речта на Мей е подготвена от по-рано и части от нея вече се появиха в британската преса. 

В речта си миналата година Мей обвини Москва във военна агресия и намеса в изборите. Тези критики дойдоха още преди отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Тази година в речта ѝ е включено, че взетите мерки, в това число решението на Лондон и редица други държави да изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването, са засилили нейната увереност в необходимостта от колективни действия в случай на подобни заплахи. 

"Ние ще продължим да демонстрираме нашия устрем да действаме заедно с други страни, отстоявайки изпълнението на правилата по цял свят", се посочва в речта на Мей.

В речта ѝ се казва още, че през изминалата година е станало ясно, че има колективна решимост и солидарни партньори, които са готови да защитават британските ценности и демокрация. 

"Но както казах и преди година, ние не искаме такива отношения с Русия... Ние сме отворени към други отношения: такива, в които Русия прекратява своите враждебни действия, подриващи международните споразумения и международната безопасност. И се надяваме, че руската държава ще избере този курс", се допълва в речта на британския премиер. 

В появилите се до момента части от речта на Мей не се споменава Брекзит. Ако темата не присъства и в целия вариант на речта ѝ, вероятно тя ще се опита целенасочено да не споменава преговорите, които доведоха до разкол в кабинета ѝ, в Консервативната партия и в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови