Мей иска да предоговори споразумението за Брекзит

OFFNews 29 януари 2019 в 17:59 2196 0

Британският премиер Тереза Мей иска да "отвори отново" споразумението за развод с ЕС, което тя договори с Брюксел в края на ноември. Това заяви неин говорител, цитиран от Франс прес и БТА.

"Великобритания продължава да вярва, че е изцяло в неин интерес да си тръгне от ЕС със споразумение, но ние трябва да имаме споразумение, което е подкрепяно от Британския парламент. Това налага някои промени в договореното споразумение за напускане", каза говорителят.

Мей обяви пред министрите си по-рано днес, че ще са необходими юридически промени на клаузата за предпазния механизъм, за да може споразумението да бъде подкрепено от Камарата на общините. Тя визира разпоредбата в споразумението за Брекзит за предпазния механизъм, целящ да избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия, между Северна Ирландия и Република Ирландия.

"Това означава отваряне отново на договора за Брекзит", каза говорителят на Мей. Той допълни, че въпреки малкото време, което остава до 29 март, страната е решена да излезе от ЕС на тази дата, както е предвидено.

Брюксел изключва обаче предоговаряне на споразумението с цел внасяне на промени в него. По този въпрос говорителят на Мей каза, че "посланието на европейските лидери е ясно. Те искат излизане със споразумение и разбират, че това е в интерес на ЕС, както и на Великобритания".

Той допълни, че може да се очаква Мей да разговаря с представители на ЕС до края на деня.

Същевременно Ройтерс съобщава, че Мей ще поиска днес от депутатите от своята Консервативна партия да изпратят послание на Брюксел, че ще подкрепят нейната сделка за Брекзит, ако планът за избягване на физическа граница в Ирландия е заменен с нещо друго.

Вчера висш депутат от Консервативната партия, Греъм Брейди, предложи в споразумението за Брекзит предпазната клауза да бъде заменена с "алтернативни мерки". Не става ясно обаче дали депутатите ще подкрепят днес това предложение.

Днес парламентаристите ще гласуват предложения за промяна на плана на Мей за Брекзит. 

Бяха предложени общо 14 промени, но председателят на Камарата трябваше да реши кои да остави за дебатиране и гласуване в Парламента.

Сред оставените 7 предложения е това на лейбъристката депутатка Ивет Купър. То е подписано от 139 депутати, включително от Консервативната партия на Мей. Предложението, известно като Поправка Би /латиница/, дава на Мей срок до 26 февруари да договори с Брюксел такова споразумение за Брекзит, което да бъде подкрепено от британския парламент.

Ако това не се случи, то на Парламента ще бъде дадено право да поиска от ЕС отлагане на срока за Брекзит, за да се предотврати вариантът излизане от ЕС без сделка. Предложението на Купър предвижда удължаване с 9 месеца на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС, тоест от 29 март, както е планирано сега, на 31 декември.

Сред 7-те предложения, по които ще гласуват депутатите днес, е и това на влиятелния консерватор Греъм Брейди. То призовава за замяна на предпазната клауза с "алтернативни мерки", за да се избегне твърдата граница на остров Ирландия. Предложението на Брейди, известно като Поправка Ен, е подписано от 71 депутати. В него се казва, че Парламентът ще подкрепи сделката на Мей за Брекзит, ако предпазната клауза бъде заменена с "алтернативни мерки и разпоредби".

Вчера Мей призова депутатите от Консервативната партия да подкрепят именно Поправка Ен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови