Мей припомни на Путин за отравянията в Солсбъри и призова Русия да спре с покушенията

OFFNews 28 юни 2019 в 16:42 4003 0

Тереза Мей, Вл.Путин, Г-20

Снимка news.sky.com

Британската премиерка Тереза Мей е заявила, че нормализация в отношенията между Лондон и Москва е невъзможна.

Това е казала тя по време на срещата си с руския президент Владимир Путин в рамките на Г-20 в Осака, цитирана от Sky News. Мей посочила като причина за това наличието на заплахи от страна на Русия срещу Лондон и съюзниците му.

„Не може да има нормализация на двустранните ни отношения, докато Русия не прекрати безотговорните си и дестабилизиращи действия, поставящи под заплаха Великобритания и нейните съюзници“, се посочва в изявление от Даунинг Стрийт.

Подчертава се, че ръководителката на британското правителство е заявила, че има неопровержими доказателства за участието на Русия в случая с отравянето в Солсбъри, както и че подобни действия не следва да се повтарят, а Великобритания настоява двамата уличени в атаката да бъдат привлечени към отговорност.

По-рано в интервю за Financial Times руският лидер посочва, че покрай цялата история около шпионите и контраразузнавачите не си струва да се влошават отношенията между двете страни. Според Путин „тя не струва и 5 копейки, нито дори 5 фунта“.

Москва нееднократно отхвърляше обвиненията на Лондон за съучастие в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му, и призоваваше да получи разрешение да се включи в разследването, засягащо гражданите на Русия. Скоро след инцидента през март 2018 г. Тереза Мей заяви в парламента, че те са били отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок“ /А-24/, разработено в Русия. Москва отхвърли тези обвинения, като напомни, че всички химически оръжия Руската федерация е унищожила под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!