Меркел и Макрон подписват нов договор днес, точно 56 години след Елисейския

OFFNews 22 януари 2019 в 08:48 2726 1

Германия и Франция подписват днес нов договор, точно 56 години след Елисейския, парафиран от Шарл де Гол и Конрад Аденауер след Втората световна война. 

Събитието днес ще е в германския град Аахен. Този договор добавя към Елисейския от 1963 г. и укрепва френско-немската двойка в две области: първата област е на двустранното сътрудничество – сближаването, ще има по-голямо сближаване по отношение на икономическите политики, социалните, външните работи и отбраната; и второто е европейското сближаване и това е новото спрямо договора от 1963 г.”, заяви посланикът на Франция Ерик Льобедел по бТВ. 

Посланикът на Германия Херберт Салбер подчерта – договорът, който предстои да бъде подписан между двете страни, не означава, че Германия и Франция ще диктуват и налагат на Европа. „Нека първо да се върнем малко назад и да си представим какво означава този договор. Това е един много съществен акт за мир, който след Втората световна война, политици, насочени към бъдещето са поставили на сцената. Това е един позитивен импулс, а не негативен”, каза посланикът на Германия. 

Ерик Льобедел посочи, че Германия и Франция са против „Европа на две скорости”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови