Меркел и Путин обсъдиха среща на Нормандската четворка и ситуацията в Сирия

OFFNews 19 октомври 2019 в 21:10 1880 0

А.Меркел, В.Путин

Снимка tass.ru

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел разговаряха днес по телефона и обсъдиха възможна лидерска среща на „Нормандската четворка“, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Инициативата за разговора е на Меркел, уточнява РИА Новости. „Колкото до възможното провеждане на поредната лидерска среща, тя трябва да бъде задълбочено подготвена и да приключи с конкретни резултати“, се посочва в съобщението. Работата за срещата на „четворката“ ще бъде продължена от помощниците на лидерите и ръководствата на външнополитическите ведомства.

Отбелязано е, че Меркел и Путин са потвърдили важността на безусловното изпълнение на условията от Комплекса мерки от Минск и договореностите, достигнати в хода на срещите в „нормандския формат“.

На първо място това се отнася до привеждането в изпълнение на „формулата на Щайнмайер“ в украинското законодателство, както и до разделението на силите и средствата на съгласуваните участъци по линията на границите при населените места Золотое и Петровское /Луганска и Донецка области, бел.ред./.

В хода на разговора е отбелязано, че Киев под различни предлози отказва да изтегли военната си техника от граничната линия в Донбас.

Меркел и Путин са обсъдили и ситуацията в Сирия. Те са коментирали важността на развитието на процеса на урегулирането в арабската република, в това число и свикването на първото заседание на конституционния комитет.
Според съобщение на германския министерски съвет Путин и Меркел са говорили и за ситуацията в Либия, и за продължаващите преговори за транзита на газ през Украйна.

По-рано посланикът на Франция в Русия Силви-Анес Берман заяви, че срещата на държавните лидери от „нормандския формат“ може да се състои в близко време, евентуално през ноември.

Т.нар. „нормандски формат“ на преговорите за Украйна съществува от юни 2014 г. Тогава в хода на тържества по повод 70 г. от Нормандския десант лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за пръв път обсъдиха урегулирането на конфликта в Донбас. След това се състояха редица телефонни разговори и срещи на високо равнище, както и контакти на външните министри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови