Меркел и Путин в Кремъл – за „Северен поток-2“, ситуацията в Либия и иранската ядрена сделка

OFFNews 11 януари 2020 в 18:51 3593 0

Снимка ТАСС

Повече от три часа продължиха преговорите между лидерите на Германия Ангела Меркел и руския домакин в Кремъл Владимир Путин. Двамата обсъждаха "Северен поток-2", ситуацията в Либия, иранската ядрена сделка, предадоха руски медии.

„Русия оценява отговорната позиция на Германия в подкрепа на проекта „Северен покот-2“. В актива на Русия и Германия има цяла редица от големи съвместни проекти в областта на енергетиката“, заяви президентът Путин, цитиран от РИА Новости.

На свой ред Меркел подчерта, че проектът трябва да бъде доведен до край, още повече, че той е легитимиран чрез новото европейско законодателство. „Германия и другите европейски страни печелят от „Северен поток“. Всички са заинтересовани от диверсификацията на своите газови доставки, но това е много важен проект“, заяви Меркел на съвместната пресконференция след преговорите.

„Северен поток-2“ предвижда строителството на две линии на газопровода от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Германия. Тръбопроводът ще премине също през териториалните води или изключителните икономически зони на Финландия, Швеция и Дания, уточнява руската агенция.

Против строителството е Украйна, която се опасява да не изгуби транзита на руското синьо гориво през своята територия след реализацията на „Северен поток-2“.

Проектът е силно критикуван от американските власти, планиращи да увеличат доставките на собствен втечнен газ в европейските страни. В края на декември м.г. министерството на финансите в САЩ съобщи за задействани санкции върху тръбопроводите „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Вашингтон поиска компаниите, участващи в прокарването на газопроводите, незабавно да прекратят строителството.

Преговорите между Меркел и Путин се проточиха над 3, 5 часа, пише агенция Росбалт. Лидерите разговаряха „на 4 очи“, после консултациите продължиха на масата на работния обяд.

Руският лидер отбеляза, че в хода на преговорите са били засегнати ключови въпроси за двустранните отношения от сферата на политиката, икономиката и културно-хуманитарната сфера. Обсъдени са Сирия, Украйна и проблемите с транзита на природния газ.

Според Путин е акцентирано на особено важното значение на достигнатите на 1 декември м.г. договорености между „Газпром“ и украинските партньори, според които транзитните доставки ще се реализират в продължение на следващите 5 години. Той смята, че тези договорености носят взаимно изгоден и балансиран характер и за Русия, и за Украйна.

Отделно е обсъждана иранската ядрена сделка. Путин е подчертал, че ангажиментите на Иран по съвместния план за действие са доброволни. Той е допълнил, че институтът за търговския обмен INSTEX в крайна сметка все пак трябва да заработи. Ангела Меркел е подчертала, че е необходимо да се направи всичко за запазването на иранската ядрена сделка в нейната цялост.

Меркел и Путин са обсъждали ситуацията в Либия и бойните действия там, съобщи „Коммерсантъ“. Руският президент е отбелязал важността на това да се сложи край на въоръжения конфликт в страната, както и да се установи режим на прекратяване на огъня. Според него това „подрива сигурността и стабилността не само в самия регион, но има негативна проекция и в Европа“.

Меркел е изразила надежда, че усилията на Русия и Турция за деескалацията на конфликта в Либия ще се увенчаят с успех. „Мисля, че между турския президент Ердоган и руския лидер Владимир Путин се състоя продуктивна среща в Истанбул. В рамките на тази среща се води работа за прекратяването на огъня“, е посочила тя.

Руският президент се надява,че след 5 часа противоборстващите страни в Либия ще прекратят огъня.

В отговор на въпрос на журналист Путин каза, че ако в Либия има граждани на Русия в качеството им на наемници, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови