Меркел на първа официална визита в Македония

OFFNews 08 септември 2018 в 10:11 1733 0

Меркел на първа официална визита в Македония

Германският канцлер Ангела Меркел днес пристига на първа официална визита в Република Македония. Тя е първият канцлер, който посещава страната след обявяването на независимостта й на днешния ден през 1991 г.

Ангела Меркел е поредният високопоставен световен лидер, който тези дни е в Скопие. Преди три дни в македонската столица беше генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а вчера в западната ни съседка беше и австрийският канцлер Себастиян Курц.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт съобщи, че по време на разговорите в Скопие основните теми на канцлера Меркел с македонския премиер Зоран Заев ще бъдат икономическите отношения.

Визитата обаче се счита за директна подкрепа за предстоящия на 30 септември референдум за промяна на името на Република Македония. Германия от години открито подкрепя компромиса в спора за името между Македония и Гърция.

Постигнатото съгласие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Подписаният с Гърция договор дава възможност на Македония да започне преговори за членство в Европейския съюз и да стане пълноправен член на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews