Меркел няма да се кандидатира отново за лидер на партията си

OFFNews 29 октомври 2018 в 12:28 1768 0

Снимка Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел е решила да не се кандидатира за лидер на Християн-демократичния съюз на изборите за председател през декември, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници. 

Според източника Меркел вече е казала решението си на партията. 

Меркел е лидер на партията от 2000 година. Евентуалният отказ на Меркел да се кандидатира за преизбиране би поставил началото на надпревара за неин наследник.

Освен това отказът ѝ от това да е председател на ХДС може да означава и че тя няма да бъде издигната за кандидат за канцлер на следващите избори, които би трябвало да се проведат през 2022 г. 

През март Меркел беше избрана на този пост за четвърти пореден път. 

Вчера партиите от управляващата в Германия коалиция постигнаха лоши резултати на провинциалните избори в Хесен, а преди две седмици - и в Бавария. През септември рейтингът на консервативния блок ХДС/ХСС начело с Ангела Меркел падна до 28%.  

Според източници от ХДС обаче Меркел иска да остане канцлер на Германия, дори и да се оттегли като лидер на партията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Бившият лидер на консервативния блок в Бундестага Фридрих Мерц казал, че ще се кандидатира за лидерския пост в ХДС, допълниха цитираните партийни източници.

Очаква се по-късно днес изявление да направи и самата Ангела Меркел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!