Меркел отхвърли предложението на социалдемократите за квоти за електромобилите

OFFNews 12 август 2017 в 17:17 1955 0

Меркел отхвърли предложението на социалдемократите за квоти за електромобилите

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли днес предложение, направено от конкурентите й от Германска социалдемократическа партия, за въвеждане на квоти за електромобилите в Европа. Тя изтъкна, че прилагането на такива цели ще се окаже прекалено сложно, съобщава БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите Мартин Шулц - основен конкурент на Меркел на изборите на 24 септември - призова вчера за квоти за електромобилите, както в Германия, така и в Европейския съюз, тъй като според него това ще стимулира сектора да бъде по-иновативен.

Не мисля, че квотата за електромобили - за тази технология - е добре обмислена, посочи Меркел пред симпатизанти на нейния Християндемократически съюз в западния германски град Дортмунд.

Германският канцлер призова за по-мащабна стратегия, която да помогне на автомобилния сектор в прехода към електромобили.

Автомобилният сектор е най-големият германски износител и осигурява около 800 000 работни места. Политиците обаче се опасяват, че германските автомобилостроители не инвестират достатъчно в нови технологии и инфраструктура. Тези опасения започнаха да нарастват след скандала с манипулираните данни от тестовете за вредни емисии при дизеловите автомобили на Фолксваген през 2015 г.

Меркел, чийто Християндемократически съюз води в проучванията на общественото мнение, се бори за четвърти мандат с платформа, обещаваща икономическа стабилност.

Консерваторите на Меркел обещаха намаляване на данъците на стойност около 15 милиона евро (17,72 милиона долара) годишно, както и увеличаване на разходите за инфраструктура,отбрана и сигурност.

Меркел започна днес последния етап от предизборната си кампания с акцент върху това, което е постигнала досега - икономическия растеж и просперитета, отбелязва Асошиейтед прес.

Канцлерката заяви, че откакто бе избрана за първи път през 2005 г. безработицата се е понижила до най-ниското си равнище след обединението на Германия и допълни, че се надява да постигне пълна заетост - равнище на показателя под 3 процента - до 2025 г.

Тя подчерта също така ролята на Германия в ЕС, заявявайки, че "укрепването на Европа, означава укрепване на Германия."
За нас най-голямата сигурност и най-големият мирен проект е ЕС, посочи Меркел пред събралите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews