Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мерки и ограничения на придвижването по света: актуални данни от външното ни министерство

OFFNews 17 март 2020 в 21:02 2695 0

Българското министерство на външните работи разпространи актуална информация за мерките и ограниченията на придвижването по света:

Тунис – Затварят се въздушното пространство и сухопътните граници на Тунис, считано от 18 март. Изключение се допуска само за някои случаи на евакуация. Всички граждани, без изключение, подлежат на 14 дневна задължителна карантина при пристигане на тунизийска територия. За нарушителите законът предвижда строги мерки, в т.ч. затвор. Предвид затварянето на границите на страната и въздушното й пространство, не могат да бъдат препоръчани алтернативни маршрути за завръщане в България. Затворени са кафенетата, увеселителните заведения и ресторантите след 16 ч. До 28 март предстои затваряне на всички детски градини, ясли и учебни заведения.

Обединени арабски емирства – Считано от 17 март бе въведена времена забрана за издаване на всички входни визи, с изключение на притежателите на дипломатически паспорти и за тези, които имат виза издадена преди тази дата. Забраната не важи за граждани следните страни: Австралия, Австрия, Белгия, Бруней, България, Великобритания, Ватикана, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Ирландия, Италия (само от Рим), Испания, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малайзия, Малта, Монако, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сан Марино, Сингапур, Словакия, Словения, САЩ, Унгария, Финландия, Франция, Хонконг, Хърватия, Холандия, Чехия, Швеция, Швейцария, Южна Корея, Япония. Затворен е терминал №2 на международното летище в Абу Даби. Властите обсъждат от четвъртък 19 март евентуално затваряне на международните летища в Абу Даби и Дубай.

Индонезия - В резултат на кризата, за много от туристите, граждани на ЕС, възниква проблем с нарушаване срока на разрешения безвизов престой и налагането на глоби в размер на 1 милион индонезийски рупии на ден (приблизително 116 лв.). Авиокомпаниите намаляват драстично броя на полетите си. Увеличен е рискът туристите да не могат да се приберат по родните си места. Препоръчва се отлагане на пътуванията до Индонезия.

Всички държавни институции в Бали са отложили срещи, семинари и работни срещи в съответствие с политиката за ограничаване на публичните събития. За сега не се предвижда ограничаване на туристическия поток до остров Бали или затваряне на туристически дестинации, освен прекратяването на атракциите предлагани в комплексите. Затяга се контролът във всички пристанища за влизане, включително на летищните морски пристанища и риболовните пристанища.

Сингапур - Министерство на здравеопазването на Сингапур съобщава, че считано от 17 март 2020 г. ще влезе в сила следното условие: Всички пътници, включително и граждани на Сингапур, чужденци притежаващи карти за дългосрочно пребиваване и туристи, посетили през последните 14 дни държавите от АСЕАН, Япония, Швейцария или Великобритания, ще трябва да преминат през 14 дневна карантина.

Малайзия - Малайзийските власти проследяват около 5000 граждани в цялата страна, за които се смята, че са били потенциално изложени на вируса по време на религиозното събитие, проведено в джамия между 27 февруари и 1 март в столицата Куала Лумпур. Всички религиозни служби в джамиите са прекратени за 10 дни, от 17-26 март, включително молитвените служби в петък. При нарушения на разписанието на полети до различни градове в Малайзия и необходимост от нови резервации може да се осъществи контакт с Global Contact Center на телефон 1-300-88-3000 (вътре в Малайзия) +603 7843 3000 (извън Малайзия).

Бруней - Властите на Бруней са обявили, че нейните граждани и гражданите на чужди страни имат забрана за напускане на страната, поради епидемията с новия коронавирус. Повече информация, но само на местния език, е публикувана на уебстраницата на Министерство на здравеопазването на Бруней: moh.gov.bn, а при нужда може да се направи телефонно обаждане до Health Advice Line 148 по всяко време на денонощието.

Източен Тимор - Властите са въвели рестрикции за пътниците от чужбина за влизане в страната, като в случай че са посещавали или преминавали транзит през Китай, Южна Корея, Италия или Иран през последните 4 седмици, те няма да бъдат допуснати на територията на Източен Тимор. Всички пристигнали в Източен Тимор след от споменатите по-горе страни трябва да преминат през 14-дневна задължителна карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!