Мерките срещу климатичните промени могат да спасят 1 милион живота годишно

OFFNews 06 декември 2018 в 11:42 1641 1

Снимка Pixabay

Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка година, ако целите за намаляване на замърсяването на въздуха, заложени в Парижкото споразумение за климата, бъдат изпълнени, обяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

В доклад, представен на международната конференция за климата под егидата на ООН в Катовице, Полша, СЗО подчертава, че главният причинител на климатичните промени - изгарянето на изкопаеми горива - е важен фактор и за замърсяването на въздуха, което причинява 7 милиона смъртни случая по света и струва на социалните системи 5,1 трилиона долара годишно. В 15-те страни с най-големи въглеродни емисии здравните разходи в резултат на замърсяването на въздуха надхвърлят 4% от БВП.

Емисиите на въглероден диоксид са се увеличили чувствително в световен мащаб тази година и са на път да достигнат нов рекорд, сочи изследване, цитирано от ДПА.

Авторите от организацията Глобален въглероден проект и Университета на Източна Англия прогнозират повишение на емисиите от над 2 процента тази година. Основна причина за това е използването на въглища, петрол и природен газ.

"Нарастващото глобално търсене на енергия изпреварва декарбонизацията засега", обобщи изследователка от университета.

Въглеродните емисии се увеличиха с 1,6 процента миналата година, след като останаха непроменени през предходните три.

Изследването бе представено на фона на продължаващата конференция под егидата на ООН за климата в Катовице, която има за цел да бъдат изготвени правила за прилагане на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

Активисти от групата Мрежа за действие за климата междувременно удостоиха вчера в Катовице със съмнителната "награда" "изкопаемо на деня" Саудитска Арабия и Бразилия заради отрицателната им роля в борбата срещу климатичните промени, предаде Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия бе посочена заради противопоставянето си на амбициозните усилия за ограничаване на глобалното затопляне. А Бразилия - заради отказа на избрания за президент Жаир Болсонаро от домакинството на климатичната конференция под егидата на ООН догодина, както и заради заплахата му да разреши изсичането на гори в Амазония.

Домакинът Полша стана първото "изкопаемо на деня" в Катовице заради позицията на правителството в подкрепа на въглищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови