Между 60 и 90 млн. са фалшивите профили във Фейсбук, ЕК с мерки срещу дезинформацията преди изборите

Русия дава 1,1 млрд. евро на година за дезинформация, обявиха от ЕК

OFFNews 05 декември 2018 в 22:05 3615 2

Снимка БГНЕС

Фалшивите профили във Фейсбук са между 60 и 90 млн., а 3-4% от съдържанието в социалната мрежа е фалшива информация.

Това съобщиха зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип, зам.-председателя на ЕК Федерика Могерини и комисарите Мария Габриел, Джулиан Кинг и Вера Йоурова на пресконференция в Брюксел.

Около 80% от профилите в Twitter, разпространявали фалшиви новини на предишните избори, са още активни, обявиха те.

Европейската комисия готви мерки срещу дезинформацията в социалните мрежи преди изборите за Европарламент през 2019 г. 

ЕК иска от Фейсбук, Туитър и други медийни платформи да изготвят доклади за фалшиви новини всеки месец, за да се намали разпространението на фалшиви новини. 

Комисията ще отдели и повече средства за това, като се създаде система за ранно предупреждение, която да сигнализира правителствата. 

ЕК увеличава бюджета на външнополитическата служба на ЕС по стратегически комуникации (StratCom), създадена за борба с дезинформацията. За работата на тази група през 2019 г. ще бъдат отделени 5 милиона евро при бюджет от 1,9 млн. евро за тази година.

Планът е част от опитите за спиране на опитите за руска намеса на Запад чрез дезинформационни кампании. Русия отхвърли многократно тези обвинения, особено що се отнася до намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според Ансип обаче има убедителни доказателства, че Русия е основен източник на дезинформация в Европа. 

"Дезинформацията е част от военната доктрина на Русия и част от стратегията ѝ да разделя и отслабва Запада", коментира той.

Според Брюксел Русия инвестира много повече средства за дезинформация. 

Москва инвестира в модерно оборудвани държавни медийни организации със стотици журналисти зад граница, целящи да развенчават това, което Русия нарича агресивна западна пропаганда, с медийни канали като Sputnik и RT. Освен това се поддържа висока активност в социалните медии.

"Пет милиона евро за борба с фалшивите новини отпуска ЕК, което не е достатъчно с оглед на това, че Русия дава 1.1 милиарда евро на година, има 1000 работещи на пълно работно време. Правят "активное мероприятие", 85% от усилията им отиват за разпространяването на лъжи. Не можем да позволим интернет да се превърне в Дивия Запад, където става каквото дойде – и ние ще преразгледаме нашите опции, включително регулацията, ако платформите не покажат достатъчен напредък по отношение на дезинформацията", подчерта еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг.

Подходът на ЕК за отговор на дезинформацията ще е да информира хората.

Ще подкрепим качествените медии и прозрачността в средствата за масова информация. За тази цел ще бъдат заделени 61 млн. евро. В момента журналистите се справят сами, а не се обединяват, обявиха еврокомисарите. 

"В плана за действие, който представяме днес, се предвижда създаването на система за ранно предупреждение, както и мониторинг на прилагането на Кодекса за добри практики за борба с разпространението на дезинформация онлайн. В периода януари-май 2019 мониторингът ще е месечен, съсредоточавайки се върху точно определени индикатори от Кодекса. Целта е да се осигури бързо и ефективно изпълнение на ангажиментите, като ЕК ще
провери направеното със съдействието на Европейската група на регулаторите за аудиовизуални медийни услуги (ERGA)", заяви Мария Габриел.

"Нямаме време за губене, трябва да действаме бързо. Ще продължа да полагам всички усилия, за да се гарантира, че платформите изпълняват своите ангажименти. Няма да се поколебаем да предложим нови мерки, ако не видим ясни и
измерими резултати“, подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови