Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

OFFNews 17 март 2023 в 17:36 9307 15

Снимка Кремъл

Владимир Путин

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, съобщи Би Би Си. Съдът в Хага е издал и заповед за арест на детския омбудсман на Русия - пълномощника по правата на детето Мария Лвова-Белова. За заповедта на МНС съобщиха ТАСС и Униан.

"Днес, 17 март 2023 година Втора палата за досъдебно разбирателство на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест срещу две лица в контекста на ситуацията в Украйна: г-н Владимир Владимирович Путин и г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова", се казва прессъобщението на МНС.

Г-н Владимир Владимирович Путин, роден на 7 октомври 1952 г., президент на Руската федерация, се твърди, че е отговорен за военното престъпление за незаконна депортация на население (деца) и за незаконно прехвърляне на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Русия Федерация (съгласно член 8(2)(a)(vii) и 8(2)(b)(VIII) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени в окупираната украинска територия най-малко от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, (i) за извършване на действията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут) и (ii) за неуспеха му да упражни надлежен контрол върху цивилни и военни подчинени, които са извършили действията,

Г-жа Мария Алексеевна Лвова-Белова, родена на 25 октомври 1984 г., комисар по правата на детето в кабинета на президента на Руската федерация, е отговорна за военното престъпление за незаконно депортиране на население (деца) и това за незаконно преместване на население (деца) от окупирани райони на Украйна към Руската федерация (съгласно членове 8(2)(a)(VII) и 8(2)(b)(VIII) от Римския статут). Твърди се, че престъпленията са извършени в окупираната територия на Украйна най-малко от 24 февруари 2022 г. Има разумни основания да се смята, че г-жа Лвова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, тъй като е извършила деянията пряко, съвместно с други и/или чрез други (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут).

Съдебният състав е преценил въз основа на молбите на прокуратурата от 22 февруари 2023 г., че има разумни основания да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление за незаконно депортиране на население иза незаконно преместване на население от окупирани райони на Украйна към Руската федерация, в ущърб на украинските деца.

По преценка на съда заповедите са засекретени, за да се защитят жертвите и свидетелите, както и да се защити разследването. Независимо от това, имайки предвид, че поведението, разглеждано в настоящата ситуация продължава и в момента и, че общественото съзнание за заповедите може да допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления, съдът е счел, че е в интерес на правосъдието да упълномощи секретариата да оповести публично съществуването на заповедите за арест, имената на заподозрените, престъпленията, за които са издадени заповедите, и видовете отговорност, установени от камарата.

Горепосочените заповеди за задържане са издадени по молби, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г.

В четвъртък за това, че извеждането на украински деца на територията на Русия може да бъде считано за военно престъпление се обяви следствената комисия на ООН.

Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, издадена от Международния наказателен съд, "е само началото", каза в петък Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Главният прокурор на Украйна Андрий Костин определи хода на МНС като "историческо решение". Решението на МНС има "историческо значение за Украйна и цялата международна правна система", каза Костин.

Москва отхвърли твърденията за военни престъпления по време на инвазията, а минути след оповестяването на решението говорителката на МВнР на Руската федерация Мария Захарова обяви, че Русия не попада под юрисдикцията на МНС.

"Решенията на Международния наказателен съд нямат никакво значение за страната ни, включително и от правна гледна точка.

Русия не е участник в Римския статут на Международния наказателен съд и няма задължения по него. Русия не си сътрудничи с този орган и възможните „предписания“ за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат правно нищожни за нас", обяви говорителят на МВнР Мария Захарова.



Руски депутати акцентират на това, че "голяма част" от страните по света не са ратифицирали Римския статут, но от своя страна изданието "Можем объяснить" обяснява, какво означава освен от морална гледна точка, издаването на заповедта от МНС. Не че руският президент пътува много в чужбина, но заповедта от Хага го прави буквално закотвен в Русия. Путин не може да пътува в страни, които са ратифицирали Римския статут, както и в тези, които признават юрисдикцията на Хагския съд. Теоретически Владимир Путин подлежи на незабавен арест дори, ако кракът му стъпи в Таджикистан, вярната Венецуела, Афганистан или партньорите от БРИКС Бразилия и Република Южна Африка. Руският автократ теоретически може да пътува до Китай, Индия, Израел, Иран и... САЩ, които не признават юрисдикцията на МНС. Самата Русия напусна Римския статут през 2016 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

814

16

emil kirilov

20.03 2023 в 16:24

След 24.02.2022 това е най-естественото решение в Галактиката. При това е за най-дребното престъпление на джуджето. Ще има и много други осъдителни присъди за целия отговорен държавен апарат на империята на злото. Живейте си в спокойствие и мир последните дни на свобода рашисти.

14469

15

случайно прочетох

18.03 2023 в 11:33

Надявам се Путин да бъде предаден на съда от руснаците, а защо не от Навални и Русия да тръгне по нов демократичен път.Там има и нормални хора, все пак...

4738

14

Того

18.03 2023 в 06:41

Време беше азиатския сатрап да го постигне съдбата на много негови колеги диктатори. Няма връщане назад изрода, със странно звучащата фамилия на български, пътува към бездната.

2550

13

alfakentavur

18.03 2023 в 02:28

Време беше.
Но аз пак се обърках. Рашистан си е на път, където му е мястото - към Азия.
А сега Путлер се нареди до трима африкански диктатори - на Судан, Либия и Кот Ди'воар.

А това, че някоя държава не участва в МНС не пречи, ако Путлер стъпи там, да направят услуга на Човечеството и да го арестуват.

936

12

escrin

17.03 2023 в 23:17

Най-добрата новина за днес.
Малко по малко, кремълските империалисти ще разберат какво означава ескалация.

12130

11

borisboris

17.03 2023 в 22:46

Малко по малко се затяга примката, колкото и да врещят, и да се мятат рашистите.

4038

10

Moirae

17.03 2023 в 21:41

През 2022 кремъл записа Русия в аналите на историята, като страна събираща "девширме" от съседките си. Ако някой някога е наричал Русия "сатрапия", то той е бил прав.

924

9

Diogen

17.03 2023 в 20:49

Мястото на Путлер е зад решетките. Рано или късно ще го сполети съдбата на Милошевич и неговите изроди Младич и Караджич. Сега излизането на гнома зад граница е невъзможно.

-1655

7

ob1

17.03 2023 в 18:53

Ама разбира се, че е същото, вовачка, Байдън няма да излезе от УСА.
Ти идиот ли си или само се преструваш? Добре ти се получава...