Мигранти в хладилни камиони: 41 живи в Гърция, 8 трупа в Румъния

OFFNews 05 ноември 2019 в 00:22 5113 1

Снимка tanea.gr

Гръцката полиция откри в понеделник сутринта 41 мигранти, скрити в хладилен камион, за който се твърди, че е с българска регистрация, съобщи бТВ.

Той е пътувал по автомагистралата Егнатия в Северна Гърция, шофьорът на камиона е бил принуден да спре при полицейска блокада между Ксанти и Комотини по посока Солун. Тогава при проверката на превозното средство са били открити мъжете на възраст между 20 и 30 години, а 6-има са непълнолетни, пише в. „Катимерини“.

Според първоначалните данни, мигрантите са предимно от Афганистан, но в полицията върви процедура по идентификация. Според полицейски представител те са живи и невредими, вероятно защото хладилната система не е била включена.

Осем от хората в камиона са имали дихателни проблеми и са настанени в болницата в Ксанти, а другите нямали оплаквания. Шофьорът е 40-годишен грузинец, арестуван е по обвинение за трафик на хора и ще бъде разпитан от областния прокурор. Той няма шофьорска книжка, посочва гръцкото издание.

В. „Та Неа“ пише, че в Ксанти е била „предотвратена трагедия като в Есекс“, където отново в камион бяха открити 39 мъртви нелегални мигранти. Според първоначалната информация на вестника откритите мигранти били 80 души, но по-късно полицията е посочила действителния им брой.

Според полицейските източници условията за транспортиране на мъжете са били крайно лоши, тъй като нямало адекватна вентилация в каросерията, в която хладилната система не е била включена. В противен случай те едва ли биха успели да стигнат до Солун, където е била крайната им цел. Изданието подчертава, че всички 41 мъже са на възраст 20-30 години.

В двете гръцки издания обаче не се споменава за българска регистрация на камиона. "Катимерини" публикува снимка, на която номерата са заличени, "Та Неа" - фотография от мястото от сайта Ксанти нюз /"Xanthinews"/. 

Докато заловените в Гърция мъже са намерени живи и здрави, полицията в Румъния откри 8 мъртви в хладилен камион. Телата били в ремаркето на тежкотоварен камион на основния път между Тимишоара и Арад, недалеч от границата със Сърбия и Унгария, предаде БГНЕС.

Засега не е ясно каква е самоличността на загиналите, нито са известни подробности за собствеността на камиона и шофьора му.

Органите на реда са блокирали участък от пътя, но засега не дават изявления. Според местни медии, до откриването на телата се е стигнало след сигнал на телефона за спешна помощ 112.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови