Милицията в Минск стреля по прозорците, все повече служещи хвърлят униформите

OFFNews 12 август 2020 в 23:25 7552 1

Снимка AP/БTA

Милицията в Минск започна да стреля по хора, които дават съвети на протестиращи от балкони. Инцидентът е станал на проспект Дзержински в близост до метростанция Грушевка.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. Според Централната избирателна комисия настоящият държавен глава Александър Лукашенко ги спечели с над 80 процента от гласовете. Второто място принадлежи на Светлана Тихановская с 10,09 процента. Според част от протоколите, които са заснети Тихановская печели със същия процент. 

След затварянето на избирателните секции гражданите, недоволни от организацията и резултатите от гласуването, излязоха на улиците. Масовите протести продължават четвърти ден.

За разпръскване силите за сигурност използват водни оръдия, сълзотворен газ, димни и шокови гранати и гумени куршуми. Поне двама души починаха, много се намират в болници. Задържани са около шест хиляди души.

Лукашенко извади срещу протестиращите и специални части от армията. В канала Nexta в Telegram, който е основен източник на информация са публикувани видеа на които служещи в милицията и специалните армейски части хвърлят униформите си в боклука и призовават това да направят и колегите им

От видоклиповете се вижда, че беларуската полиция не прави разлика между участници в протестите, случайно преминаващи, мъже и цени. Вижда се как са брутално пребити с палки случайно минаващи хора, тежки рани от светлинно шумови гранати използвани често от полицията и рани от гумени куршуми.

От началото на протестите са арестувани над 50 журналисти от различни националности и интернета е блокиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови