Министър Захариева се среща с шейхове в Кувейт

OFFNews 15 ноември 2017 в 08:01 3482 0

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на международното летище „Кувейт“ тази нощ. Първият дипломат на България е на двудневно официално посещение в Държавата Кувейт, по покана на първия заместник министър-председател и министър на външните работи шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах.

По време на визитата си вицепремиерът Захариева ще се срещне с министър-председателя шейх Джабер Ал-Мубарак, с първия вицепремиер и министър на външните работи шейх Сабах Ал-Халид, с вицепремиера и министър на финансите Анас Халид и с министъра на правосъдието и държавен министър по въпросите на Парламента Фалех Абдуллах Али Ал-Азеб.

На срещите ще бъдат обсъдени възможностите за засилване на диалога и създаването на работни контакти между двете страни в контекста на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз и ротационното председателство на Кувейт на Съвета за сътрудничество в Залива, както и непостоянното членство на Кувейт в Съвета за сигурност на ООН през 2018-2019 г. Ще бъдат обсъдени и протичащите процеси в Залива, и ключовата роля на арабската държава като балансиращ фактор в региона.

Кувейтската външна политика е традиционно умерена и балансирана, а кувейтската дипломация се отличава с висока активност и богат световен и регионален опит. Страната е един от най-големите донори на хуманитарна помощ в света и полага усилия в тази област. Широка подкрепа получава и посредническата инициатива на Кувейт за дипломатическо уреждане на настоящата криза в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива около Катар.

Кувейт е най-дългогодишеният партньор на България сред арабските държави от Залива. Дипломатическите ни отношения имат повече от половинвековна история и позитивният заряд на политическите връзки, както и двустранният диалог развиват съществуващият потенциал в търговско-икономическата сфера, образованието и културата.

Двустранните отношения имат стабилен характер и се характеризират с традиционно приятелство. От 1993 г. досега трима български президенти са реализирали официални посещения в Държавата Кувейт. На 25 септември 2012 г., в рамките на 67-та сесия на ОС на ООН, президентът на Р България г-н Росен Плевнелиев се срещна с министър-председателя на Държавата Кувейт Шейх Джабер ал-Мубарак ал-Хамад ал-Сабах.

На 24 март 2010 г. на официално посещение в Кувейт беше министър-председателят на Република България Бойко Борисов. Той бе приет от емира на Кувейт шейх Сабах Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах. В срещата взеха участие кувейтският престолонаследник шейх Науаф Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах и министър-председателят шейх Насър Ал-Мохамед Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах. Отделни разговори българският премиер проведе и с председателя на Националното събрание на Кувейт шейх Джасем Ал-Хорафи. Освен персоналните срещи на премиера Бойко Борисов с министър-председателя на Държавата Кувейт шейх Насър Ал-Мохамед Ал-Ахмед Ал-Джабер Ал-Сабах и пленарните разговори между двете делегации, бяха проведена и поредица от срещи на българските министри с кувейтските им колеги.

През последните десет години бяха осъществени редица двустранни срещи на външните министри на двете държави, както по време на официални посещения, така и по време на Общото събрание в ООН. Среща между външните министри бе осъществена и в хода на Донорската конференция за Сирия в Кувейт през 2013 г. На 22 септември 2017 г. в рамките на общия дебат на 72-та сесия на ОС на ООН се проведе среща на г-жа Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България, с шейх Сабах Халид Ал-Хамад Ал-Сабах, първи заместник министър-председател и министър на външните работи на Държавата Кувейт, на която бяха дискутирани двустранните отношения и кризата в Залива. По време на разговора беше отправена и поканата за настоящото официално посещение на българския външен министър.

Визитата се осъществява в сложен за региона политически момент. Все още не е намерен път за стабилизиране на кризата в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива, предизвиканата от разногласията с Катар. Ескалира напрежението и в отношенията на арабските държави от Залива с Иран. Ролята на Кувейт като стабилизиращ фактор в региона е ключова за намиране на решение на кризата, особено в предстоящата година, когато страната поема непостоянното си членство в Съвета за сигурнст на ООН за периода 2018-2019 г. С оглед на това, както и на кувейтското ротационно председателство на Съвета за сътрудничество в Залива и на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., е важно осъществяването на редовен обмен на мнения по теми от международния и регионален дневен ред и засилване на политическия диалог. Планира се през първата половина на 2018 г. България да поеме домакинството на срещите на местното председателство на ЕС в Кувейт, въпреки че в момента срещите на естонското председателство в Кувейт се домакинстват от Унгария.

Традиционно много добрите двустранни отношения в политическата област, както и благоприятните пазарни възможности на Кувейт правят страната перспективен външноикономически партньор на България. През 1978 г. е създадена Българо-кувейтската Смесена комисия за търговско и икономическо сътрудничество, като през 2006 г. страната ни за последен път домакинства сесията на комисията. Очаква се Кувейт, който ще бъде домакин на предстоящата шеста сесия, да предложи провеждането ѝ през 2018 г.

В сферата на инвестициите двете държави подписаха и ратифицираха през 1997 г. Договор за взаимна защита и насърчаване на инвестициите, като през 2011 година договорът беше актуализиран, за да отговори на променените условия в световната икономика. За периода от подписването му, по данни на БНБ, привлечените преки кувейтски инвестиции в България са над 28 милиона евро. Интересът на кувейтските инвеститори към реализацията на инвестиционни проекти в България са предимно в областта на земеделието. В същото време частните кувейтски инвеститори проявяват интерес към недвижимите имоти у нас. Това е увеличило и броя на кувейтските фирми, занимаващи се с посредничество при предлагане на имоти в България през последните години. Най-популярни сред кувейтските граждани са ваканционните селища по българското черноморие, част, от които са изградени и с кувейтски инвестиции. Кувейтските граждани са започнали да проявяват интерес и към закупуването на апартаменти и в някои от зимните ни курорти.

Стокообменът за 2016 г. е на стойност 6.9 млн. щ.д., от които 6.6 млн.щ.д. български износ за Кувейт, и положително търговско салдо за страната ни от 6.3 млн. щ.д., като за първата половина на 2017 г. той е на стойност 3.6 млн.щ.д., от които 2.8 млн. щ.д. български износ. Сред продуктите, които изнасяме водещо място заемат български хранителни продукти, минерална вода и козметични продукти.

Основен проблем за увеличаване на стокообмена ни с Кувейт е транспортният. Политическата обстановка в Ирак затруднява осъществяването на български транзитен сухоземен превоз през Ирак, което оскъпява нашите стоки и ги прави по-малко конкурентноспособни.

Сътрудничеството в областта на образованието, науката и културата се развива на база подписаните през 1972 г. Културна спогодба и през 1982 г. – Спогодба за взаимно признаване на дипломите и свидетелствата за образование. През последните 15 години са подписвани и споразумения и програми за сътрудничество в тези области, като двете държави имат принципно съгласие за подновяване на Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата. В академичната област през 2007 г. Нов български университет и Американския университет в Кувейт Спогодба за сътрудничество, а Кувейтският университет едностранно предоставя стипендии за едногодишен курс на обучение на двама български студенти по специалност „Арабистика”. В края на ноември 2009 г. между кувейтската неправителствена организация “Дом за национални дейности” и Националния исторически музей е подписан Протокол за сътрудничество, който предвижда размяна на посещения и осигуряване на възможности за постоянни експозиции във всяка от двете институции.

В Кувейт се е оформила устойчива българска общност, като в страната живеят и работят около 1000 български специалисти, голям е и броят на смесените бракове. По покана на българското посолство в Кувейт те ще имат възможност да се срещнат с министъра на външните работи Екатерина Захариева по време на втория ден от посещението ѝ в арабската страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови