Министър-председателят на Италия на разпит заради COVID-19

OFFNews
12 юни 2020 в 11:35 | 1768 |0

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте и двама министри ще бъдат разпитани от прокурори в петък, след като роднини на жертви на COVID-19 настояха за разследване за предполагаема престъпна небрежност на правителството по отношение на пандемията, съобщава Би Би Си. 

Прокурорите пропътуваха пътя от Рим до Бергамо, градът близо до Милано, който беше засегнат най-тежко от коронвируса преди затварянето на страната през март. Близките на починали там твърдят, че "горещите точки" на коронавируса е трябвало да бъдат изолирани по-рано. От своя страна Конте заяви, че изобщо не е притеснен от разпита.

Подадени са 50 жалби до прокуратурата в Бергамо чрез гражданската организация Noi Denunceremo. В нея членуват роднини на починали заразени с коронавирус.

Това е първата правна стъпка в Италия срещу властите заради реакцията им на коронавирусната пандемия. Но Ломбардия, откъдето вирусът започна да се разпространява в Европа, се управлява от дясната опозиционна партия "Лига" и мнозина винят именно нея, а не централното правителство. В Ломбардия починаха повече от половината жертви на коронавируса в Италия.

Прокурорите днес ще разпитат премиера и министрите на вътрешните работи и на здравеопазването и да решат има ли основание за повдигане на обвинения.

В четвъртък официално потвърденият брой на починалите заразени с COVID-19 в Италия достигна 34 114. По този показател страната е на второ място в Европа след Великобритания и четвърта в света. И все пак броят на заразените в страната намалява, което позволи на властите да облекчат рестрикциите.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !