Мирът в Либия се казва Хафтар?

Само „здрава ръка“ ще оправи Либия – с тази нагласа няколко важни страни подкрепят генерал Хафтар. Но ООН и правителството в Триполи са на друго мнение.

OFFNews 23 април 2019 в 20:26 3470 0

Генерал Хафтар.

Расте международната подкрепа за либийския генерал Халифа Хафтар. Наскоро и американският президент Доналд Тръмп застана на страната на оспорвания генерал, който от началото на април обсажда столицата Триполи с армията си, съставена от различни въоръжени групировки. Така Тръмп попада в подходяща компания. Неговите най-важни съюзници от Саудитска Арабия и ОАЕ също искат Хафтар със здрава ръка да оглави страната, за да не се стига до намеса на съседите – защото в Судан и в Алжир вече се чуват такива гласове.

Франция също ухажва Хафтар, както и Русия, впрочем. В същото време Съветът за сигурност на ООН подкрепя правителството на Сарадж в Триполи и настоява да се сплотят всички сили за намиране на политическо решение.

Но ако броят на страните, които залагат на военно решение с генерал Хафтар, продължи да нараства, политическото разрешаване на конфликта ще се превърне в химера.

От своя страна хората в Триполи обаче едва ли ще се предадат толкова лесно и бързо.

Коментарът на Райнер Херман от Frankfurter Allgemeine Zeitung е публикуван в "Дойче веле".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови