Мирни жители в сирийския град Рас ал Айн са били ранени при турската операция, Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно

OFFNews 09 октомври 2019 в 20:10 2931 0

Снимка AFP

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във връзка с турската операция в Северна Сирия, предава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

Заседанието ще се проведе при затворени врати и беше инициирано от европейските страни Белгия, Франция, Германия и Великобритания.

По-рано Франция заяви, че остро осъжда турските действия и заедно с Лондон и Берлин ще инициират среща на Съвета за сигурност и ще излязат със съвместно изявление по повод турската операция, наречена „Извор на мира“, насочена срещу кюрдските формирования в Северна Сирия.

Центърът за военни операции на „Сирийските демократични сили“ (СДС) информира днес, че „интензивните бомбардировки от турските изтребители по военни позиции и цивилни селища“ в районите на Рас ал Айн, Тал Абяд и Камишли са причинили и цивилни жертви.

„Според първоначалната информация, има жертви и сред цивилното население“, се казва в изявлението на СДС.

В отговор на атаките кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) са изстреляли снаряди по турския град Нусайбин на границата, в близост до град Камишли, предава РИА Новости.

"СДС изстреля няколко снаряда от минохвъргачка по турския град Нусайбин", съобщават сирийски медии.

Освен това СДС бомбардираха и други градове и военни цели по границата с Турция.

Турската авиация започна военната операция „Извор на мира“ срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, нанасяйки въздушни удари по селището Рас ал Айн в провинция Хашек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови