Мистериозна атака в посолството на Пхенян в Мадрид била напът да провали срещата на Ким и Тръмп

OFFNews 16 март 2019 в 09:46 2200 0

Мистериозен инцидент в посолството на Северна Корея в Испания бил напът да провали срещата на лидерите Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в Ханой, която се проведе по-рано този месец.

За случилото се разказва в. "Вашингтон пост".

Дни преди срещата във Виетнам маскирани нападатели влезли в допломатическото представителство на Пхенян в Мадрид, завързали персонала, откраднали компютри и мобилни телефони и избягали с две луксозни коли. Атаката била осъществена в края на февруари, посред бял ден. Зад нея стои група, известна като Гражданска защита Чиолима. Според "Вашингтон пост" това е тайно дисидентско движение, чиято цел е детрониране на династията Ким.

Досега не е съобщавано за съпричастността на това движение към атаката, а властите в САЩ, Северна Корея и Испания не са я коментирали официално.

В последните дни обаче в испански медии са се появили спекулации за целта на нападението. Репортаж в "Ел Паи" например свързват двама от участниците с ЦРУ.

Според източници на американското издание групата не е действала в координация с никое правителство, нито с американските служби. Последният вариант се изключвал заради момента - планираната внимателно с месеци среща на двамата лидери. Въпреки това инцидентът в Мадрид остава най-дръзкото директно посегателство над режима, допълва вестникът.

Испански медии съобщават, че нападателите са завързали с въже персонала на посолството, сложили са качулки на главите им и са ги разпитвали. Говорели корейски и звучали като азиатци.

Около час след нахлуването им жена е успяла да избяга и с писъци да привлече отвън вниманието към сградата на посолството. Така съсед подал сигнал в полицията. Когато униформените пристигнали на място, мъж отворил вратата и заявил, че няма проблем. След секунди през вратата излезли няколко души и отпрашили с автомобили на посолството. По-късно същите автомобили били открити изоставени в близост до посолството.

Смята се, че нападателите са се сдобили с ценна информация и разполагат със записи, които по-късно могат да публикуват.

Същаъа група е свързана с евакуацията на племенника на Ким от Макау, смятан за мишена на режима след убийството на полубрата на севернокорейския лидер в Малайзия. Тогава операцията бе подпомогната от чужди правителства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови