Мистериозното бягство на Карлос Гон: измъкнал се не в калъф, а в кутия за аудиотехника

OFFNews 06 януари 2020 в 15:38 3202 0

Снимка ЕПА, архив

Карлос Гон

Японски медии разкриват още подробности около мистериозното бягство на ВИП арестанта и бивш шеф на "Нисан" Карлос Гон.

Задържаният под домашен арест в Токио топ бос се появи най-изненадващо в Ливан в навечерието на Нова година и остави безмълвни японските власти, които го разследват за финансови злоупотреби.

Очаква се скоро самият Гон да даде пресконференция в Ливан и да разкаже своята версия за случилото се и за обвиненията срещу него.

Междувременно, японската телевизия NHK съобщи, че според нейни източници от разследването Гон е напуснал дома си в Токио сам около обед на 29 декември. След това се срещнал с двама мъже в столичен хотел. Тримата се качили на влак-стрела на гара Шинагава в Токио и слезли на гара в западна Осака в 7:30 вечерта. Там тримата се регистрирали в хотел близо до летище Канзай, а охранителни камери заснели само другите двама мъже да напускат хотела по-късно същата вечер. Двамата носели две големи кутии, които охраната на летището не проверила.

Смята се, че Гон е отлетял с частен полет за Истанбул същата вечер, където се прекачил на частен полет за Бейрут, Ливан.

Според "Уолстрийт джърнал" Гон е бил "натоварен" на полета от Осака в голям куфар за аудиотехника, който по-късно е бил открит в кабината на самолета. Изданието се позовава на неназовани източници, близки до воденото в Турция разследване, според които на дъното на тази кутия били пробити дупки, за да влиза въдух.

Японското транспортно министерство посочва пред АФП, че проверките на багажа не са задължителни за частните самолети, тъй като се смята, че при тях не съществува висок риск от отвличане или поставяне на взривни устройства.

Франс прес съобщава още, че съд в Токио е разрешил на Карлос Гон да задържи дубликата на френския си паспорт, за да може да пътува с него в Япония. Смята се, че именно с този дубликат Гон е влязъл в Ливан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови