Молдова: протести и правителствена криза заради избора на главен прокурор

Вилдан Байрямова 08 ноември 2019 в 22:12 7112 0

Кишинев, Молдова, протест

Снимка sputnik.md

Въпросът за назначаването на главен прокурор се оказа толкова остър, че е на път да промени политическия ландшафт в Молдова – социалистите внесоха вот на недоверие към правителството, пред парламента се състоя протест, а на хоризонта просветнаха предсрочни избори.

Ноември ще се запомни в Молдова не само с ненормално топлото време, но и с растящия политически градус – вътре в управляващата коалиция нарастват противоречията. И това вече надхвърля рамките на обмяната на реплики във Фейсбук, пише молдовската редакция на агенция „Sputnik“.

Процедурата с конкурсите, които по принцип трябва да гарантират прозрачност за назначенията на чиновниците, изведнъж се превърна в истинска бъркотия – конкурсът за поста на главния прокурор бе обявен и дори се проведе, а после отмениха резултатите.

Днешният петък вече бе наречен „горещ“ в социалните мрежи – в парламента се нададоха викове за вот на недоверие към правителството, а на хоризонта реално взеха да проблясват предсрочни избори.

В 9 ч. започнаха консултации между представители на групата на партията на социалистите с премиера Майя Санду. Главна тема на дискусиите – процедурата за назначаване на главния прокурор.

Минути след 10 ч. последва изявление на депутата Василий Бол, който припомни, че преди месец е било подписано политическо споразумение между социалистите и депутатите от блока ACUM за коалиционното управление на страната.

Половин час по-късно копие от споразумението за формирането на управляващото мнозинство бе скъсано. „Ние искаме да помогнем в правосъдната реформа, но нас ни изолираха от този процес. Единствен изход от тази сложна ситуация е законопроектът, за който отговорност пое Санду, да бъде оттеглен“, посочи Бол.

Към 14,20 ч. сградата на парламента вече бе под обсадата на протестиращи в подкрепа на кабинета на Майя Санду. Организаторите заявиха, че подкрепят действията на правителството за правосъдната реформа и процеса на назначаването на главния прокурор. Както и проевропейския курс на страната.

В 15 ч. в пленарната зала премиерката Санду изложи позицията си. „Законът предполага, че премиерът номинира най-малко двама кандидати за поста главен прокурор и предава списъка на Висшия прокурорски съвет. Т.е. премиерът предлага на ВПС шорт-листа на кандидати, а после ВПС избира един от тях и го предлага на президента“, заяви тя от трибуната на парламента.

След 35 минути Санду отиде при протестиращите и запитана дали се очакват предсрочни избори, каза: „Струва ми се, че да“.

„Ние не можем да постъпим по друг начин и да компрометираме избора на главен прокурор“, заяви тя.
Неочаквано в Кишинев пристигна Михаил Саакашвили /бивш президент на Грузия и екс-съветник на украинския президент Петро Порошенко, бел.ред./. По-късно стана ясно, че заради лошото време самолетът му не е можал да кацне в Одеса, а полетът му от Варшава е бил пренасочен в молдовската столица.

На заседанието си в сряда правителството обяви, че поема пред парламента отговорността за новите поправки в Закона за прокуратурата.

По този начин министерският съвет промени процедурата за избора на главния прокурор – с предварителния подбор на претендентите за поста ще се занимава премиерът. В проекта е посочено, че правителственият ръководител предлага на ВПС кандидатите за поста, а ВПС определя победителя в конкурса и го предоставя на президента за подпис.

Вотът на недоверие вече бе регистриран и предаден в секретариата на президента, по-нататък въпросът ще бъде обсъден в правната комисия. Документите с изводите на комисията ще се отправят в бюрото на парламента. После въпросът ще се включи в дневния ред на заседание на парламента. Ако всичко бъде изпълнено в съответствие със законодателните норми, въпросът за вота на недоверие ще бъде поставен на гласуване. И последният етап зависи от гласовете на 51 от депутатите.

С други думи – и следващата седмица обещава да бъде гореща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови