Мощни земетресения в Албания: има жертви и ранени. Разрушени са сгради, напукани са пътища (снимки и видео)

За 6 часа са регистрирани 28 труса. Един от тях е в Гърция, останалите - в Албания и Адриатическо море

OFFNews 26 ноември 2019 в 08:00 12970 0

Мощни земетресения станаха в Адриатическо море, в Албания и Гърция тази нощ. Има жертви, ранени, разрушени сгради и пътища.

Най-тежко засегнат е албанският град Дурас, който е и най-близо до епицентъра на най-силния трус. Към 9 ч. българско време (8 ч. албанско) е потвърдена смъртта на трима души, съобщи българският консул в Тирана Благой Петров пред bTV. Според Би Би Си загиналите са шестима.

Един от тях е скочил от сграда в паниката си. Ранените са повече от 130 души. Спасители се борят да извадят две затрупани под рухнали блокове семейства. Тази сутрин беше съобщено, че едно от децата е извадено живо.

Разрушени са множество сгради и пътища в Дурас.

За 6 часа тази нощ и сутринта (от 2:47 ч. до 8:36 ч. местно време) са регистрирани 28 труса, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Най-силното е в Адриатическо море, от 2:54 ч след полунощ (Координирано универсално време (UTC), 2:54 ч. местно време), край бреговете на Дурас. То е с магнитуд 6,4 по Рихтер и е усетено и по високите етажи в България в някои населени места.

Предшествано е от два труса в Албания - 4.4 и 3.1 по Рихтер.

Минути след най-силното земетресение в Албания стават още две: с магнитуд 5.1 и 5.3 по Рихтер, съответно в 2:59 ч. (UTC)/3:59 ч. местно време и 3:03 ч. (UTC)/4:03 местно време. До 5:56 ч. (UTC)/6:56 ч. местно време стават още 15 по-слаби земетресения. Едно от тях е в Гърция, с магнитуд 4.6. Епицентърът му е на 18 км североизточно от Патра и на 165 км западно от столицата Атина.

Снимките са качени от потребители в сайта на Европейски средиземноморски сеизмологичен център

Как изглежда Дурас след мощното земетресение показва журналистът Клаудия Караболи от тв Syri, която публикува видеоклип от нощта в града:

Земята не утихва. След 7 ч. сутринта стават нови земетресения. Най-силното от тях отново е в Адриатическо море, край Дурас. Силата му е 5,4 по Рихтер, а епицентърът - на 27 км северно от Дурас. Следват още четири по-слаби труса и пети, по-силен - с магнитуд 4,6 по Рихтер. Епицентърът е на 23 км северно от Дурас. Той е последван от ново земетресение, 4.0 по Рихтер, станало в 8:36 ч. местно време в Адриатическо море на 16 км северозападно от Дурас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови