Мощно земетресение в Турция пропука сгради, 27 души са с леки наранявания (обновена)

OFFNews 08 август 2019 в 15:49 27633 0

Трус, Денизли, Турция

Снимка АА

Мощно земетресение разтърси Западна Турция. Срутени са сгради, под които са затрупани хора, единствена съобщи турската NTV, за разлика от други медии, които не съобщават за подобни щети.

Трусът е с магнитуд 5.8 по Рихтер, регистриран е в 14:25:31 ч. местно време с епицентър на 6 км южно от Баклан, по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Трусовете са били усетени и в близки курорти - Айдън, Анталия, Мугла и градовете Бурдур, Ушак и Ъспарта, съобщи Анадолската агенция.

Той е бил предшестван от земетресение със сила 4.2, а след най-силния трус до момента са последвали още 11 с магнитуд от 2 до 3.7.

В районите, където трусът се е усетил най-силно, са засегнати 27 души, 5-има от които са се спасявали със скокове навън от високите етажи, други са с панически атаки, но общото им състояние е стабилно, посочи пред Анадолската агенция здравният министър Фахреттин Коджа. Изпратени са 22 спешни екипи с линейки, които да проверят състоянието на хората.

До една от болниците е вдигната шатра с функциите на поликлиника, макар по сградата да няма поражения. Над 10 вторични труса са станали след големия, има пропуквания и цепнатини по много сгради, разрушени комини и паднали керемиди. Валията на Денизли Хасан Карахан посочи, че вече се работи по отстраняването и ремонта на повредите, както и че до момента няма данни за жертви.

Кметът на община Бозкурт Бирсен Челик разказа, че земетресението е продължило 15-20 секунди. Това е причинило поражения в твърде много къщи, пропадане на покриви и дълбоки процепи по стените. Периодично се предупреждава никой да не влиза в пострадалите жилищни домове. В квартал Тутлуджа обаче 80 семейства ще трябва да нощуват навън, тъй като след трудовете къщите им са опасни.

В едно село службата за аварийни ситуации АФАД е доставила 120 палатки за семейства и други 20 с общо предназначение, а от Червения полумесец – 20 палатки, 250 одеяла, 100 легла, 20 мобилни кухни. Екип от 18 души с три следови кучета оглежда района. В Чардак са паднали стените на една нефункционираща джамия и на две къщи. Проверка е установила, че няма причини летището там да не работи, полетите са редовни.

При трусовете няма пострадали българи, съобщиха от Министерството на външните работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови