Москва няма да уважи решението на Международния трибунал на ООН за украинските военни

OFFNews 25 май 2019 в 18:52 4103 0

Снимка ФСБ на Русия

Конвенцията по морско право не може да се следва във връзка с инцидента със задържането на украинските военни кораби в Керченския пролив, а Международният трибунал на ООН по морско право няма юрисдикция, за да се занимава с такива спорове.

Така Москва коментира решението на Международния трибунал на ООН, който задължи Русия да освободи задържаните 24-ма украински военни.

Според решението не се изисква Русия да прекрати делото срещу моряците. 

Решението на трибунала в Хамбург е окончателно и задължително за изпълнение за участващите в спора страни, като Русия и Украйна трябва да представят своите отчети не по-късно от 25 юни. 

Русия обяви, че няма да участва в заседанията по делото, като обяви, че трибуналът няма юрисдикция да разглежда инцидента в Керченския пролив. 

Днес тази позиция беше потвърдена от руското външно министерство. Оттам подчертаха, че Москва има намерение да отстоява своята позиция и след решението. 

"Ситуацията можеше да бъде избегната, ако беше спазено руското законодателство, свързано с плаването в този район. Призоваваме украинската страна да действа именно така и занапред", обявиха от ведомството, цитирани от РИА Новости. 

Ръководителят на работната група по международно-правни въпроси в постоянното представителство в Крим на президента на Русия Александър Молохов нарече решението нелогично и посочи, че то не е прието едногласно. 

"Юрисдикцията на трибунала не обхваща военните кораби. Конвенцията по морско право също не е актуална тук. Русия законно реагира на нарушението на държавната ѝ граница", посочи той. 

Ако те са военнопленници, както твърди Украйна, то тогава Конвенцията по морско право също не обхваща случая, твърди Молохов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови