Москва обвини Израел за свалянето на руския самолет (обновена)

Русия обяви, че си запазва правото да отговори

OFFNews 18 септември 2018 в 12:10 10649 1

Снимка МО на Русия

Руският военен самолет Ил-20, който изчезна над Средиземно море, е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана, защото зад него са се прикривали израелски изтребители Ф-16. Това заяви днес пред журналисти говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

"Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го изложили на огъня на сирийските средства за ПВО. Затова Ил-20, чиято отразяваща повърхност е десеторно по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален с ракета, изстреляна от комплекс С-200", каза Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му 4 израелски самолета са нанасяли удари по сирийски обекти близо до Латакия и умишлено са създали ситуация, опасна за корабите и летателните апарати в района. Те са хвърляли бомби близо до мястото, където е плавала френската фрегата "Оверн" и в непосредствена близост до защождащия за кацане руски самолет Ил-20. 

"Ил-20, чиято ефективна отразяваща повърхност е по-голяма от тази на Ф-16, е бил свален от сирийската ракета", посочи Конашенков, цитиран от РИА Новости. 

При свалянето на самолета са загинали 15 руски военни.

Той подчерта, че Израел не е предупредил командването на руските военни в Сирия за своята операция, като ударите са били оповестени по "горещата линия" по-малко от минута преди началото им, което не е дало възможност на руският самолет да бъде изведен в безопасна зона. 

Според него израелските средства за управление на авиацията и летците на Ф-16 със сигурност са видели руския самолет, "защото е захождал за кацане от височина 5 км".

"Те обаче съзнателно са решили да предприемат тази провокация", заяви говорителят на руското министерство на отбраната. 

Той обяви, че Русия разглежда "провокационните" и "безотговорни" действия на Израел, довели до гибелта на 15 руски военнослужещи, като враждебни.

"Това абсолютно не отговаря на духа на руско-израелското партньорство", каза Игор Конашенков и допълни, че Москва си запазва правото на адекватни ответни действия.

Израел отрече да има вина за случилото се, като на свой ред обвини Дамаск, Иран и "Хизбула". Израелските власти изразиха съболезнования към близките на загиналите и обещаха да предоставят на Русия цялата необходима информация за разследване на инцидента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

19.09 2018 в 09:53

Ама разбира се, че Хизбула са виновни за този инцидент. Натаняхо сега ще извади няколко компакт-диска с "доказателства" и после ще си ги прибере без никой да ги види.