Москва пак въстана срещу репресиите над журналисти

OFFNews 16 юни 2019 в 16:44 2485 0

Протест в Москва

Снимка Коммерсантъ

Протестна акция в центъра на Москва се провежда в подкрепа на разследващия журналист Иван Голунов с искане за законност и справедливост за всички, съобщава Интерфакс.

„Ние започваме този митинг в подкрепа на всички журналисти. Ситуацията с Голунов е обща победа на цялата журналистическа общност“, заяви председателят на Съюза на журналистите в Москва и един от организаторите на протеста Павел Гусев.

„Много е важно, че се събрахме тук. Ние сега живеем в друга страна, защото нашето общество успя да защити Голунов и аз се надявам, че така ще бъде и в бъдеще. В този случай става дума не само за журналистите, а и за съгражданите ни. Необходимо е законодателството да бъде променено, сега е много лесно да сринеш съдбата на човека“, отбеляза другият инициатор на събитието Владимир Соловьов, лидер на Съюза на журналистите в Русия.

Соловьов огласи декларацията, която ще бъде връчена на генералния прокурор Юрий Чайка и министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Авторите на документа настояват за задълбочена проверка по делото срещу Голунов и за прозрачни резултати, както и за наказание за виновниците за ситуацията с него. Освен това те искат подготовка и внасяне на поправки в чл.228 от НК, да се преразгледат присъдите по този член, произнесени срещу журналисти, общественици и граждански активисти.

Според него това е необходимо, за да се изясни правомерността на действията на силоваците в съда и да се определи вероятността на използването на наркотиците в борбата срещу гражданските активисти. Авторите на документа смятат да се обърнат към Росгвардията и генералната прокуратура, за да се разработи регламент за взаимоотношенията на силовите структури с журналистическото съсловие, особено по време на протести, дори и те да са неразрешени.

Журналистката Ева Меркачева, член на Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека при президента, подчерта, че никой не иска особени права за журналистите, а равни за всички, и настоя за преразглеждане на чл.228, който третира притежанието на наркотици.

Първоначално митингът е планиран като акция в подкрепа на кореспондента на електронното издание „Медуза“ /с централен офис в Рига, Латвия/, задържан с обвинение за разпространение на наркотици. След освобождаването му и снетото обвинение организаторите издигнаха слогана „Закон и справедливост за всички“. Предишното протестно шествие от 12 юни, което не беше разрешено от московската управа, приключи с над 200 задържани участници.
На днешната проява самият Голунов не успя да се появи. Още един митинг в негова подкрепа е планиран за 23 юни, съгласуван между столичните власти и Либертарианската партия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews