Москва призна за десетки ранени руснаци в Сирия, някои от тях загинали

OFFNews 20 февруари 2018 в 17:07 6932 3

Руското външно министерство потвърди официално за десетки руснаци, ранени в Сирия. Ведомството допълни, че някои от тях са починали, без да потвърждава техния брой. 

Информация за убити руски наемници в Сирия беше съобщена от телевизия Си Би Ес. Тогава броят не жертвите не беше уточнен. От телевизията обявиха само, че те са загинали при битка на 7 февруари. 

Ден по-късно от Пентагона официално обявиха, че при американски въздушни удари са загинали над 100 души от проправителствените сили на сирийския президент Башар Асад, без да уточнява дали сред жетвите има руснаци. 

Новината се появи и в украински и в опозиционно настроени руски медии, където обяви, че са загинали руски наемници, като цитираният брой на жертвите варира от 100 до 600.  

Москва първоначално отрече напълно информацията, а по-късно призна за 5 жертви, като подчерта, че става въпрос за наемници, каквито има много в Сирия от различни държави. Информацията за стотици загинали беше определена като класическа дезинформация.

"В хода на скорошни сблъсъци, в които не са участвали руски военни и не са използвани технически средства на на руската армия, има загинали граждани на Русия и ОНД, има и ранени - няколко десетки", се казва в съобщение на външното министерство, съобщава РИА Новости.

"Както вече казахме, в Сирия има руски граждани, които са заминали по своя воля и с различни цели. Не е работа на Министерството на външните работи да оценява правомощията и законността на техните решения", отбелязва ведомството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови