Москва 'разочарована' от връщането на американските санкции срещу Иран

OFFNews 07 август 2018 в 16:17 1924 0

Снимка ТАСС

Москва обяви, че е "дълбоко разочарована" от стъпките на САЩ за възстановяване на санкциите срещу Иран. Това обявиха от руското външно министерство по повод влезлите в сила санкции. 

Днес влезе в сила първата група санкции, които засягат финансовите транзакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти. През ноември ще влезе в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран.

Освен това по-рано днес американският президент Доналд Тръмп заплаши в Туитър, че който търгува с Иран, няма да търгува със САЩ. 

В разпространена от руското ведомство позиция се казва, че Русия осъжда едностранно наложените санкции, особено когато те засягат интересите на трети страни, както е в случая с американските санкции срещу Иран.

Русия ще направи всичко необходимо за запазването и реализацията на иранската ядрена сделка, ще се търсят и мерки за защита на търговските отношения с Иран както на национално, така и на международно ниво, допълват от министерството. 

"Международната общност не трябва да допуска толкова значими постижения за международната дипломация да бъдат принасяни в жертва на американския устрем за разчистване на политически сметки с Иран", подчертават от руското външно министерство и допълват, че "както показва опитът, не могат да се получат отстъпки от страна на Иран с помощта на натиск. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови