Москва се стресна, че НАТО ще приеме Швеция и Финландия: Ще има ответни мерки

OFFNews 25 февруари 2022 в 18:33 35563 1

Евентуалното приемане на Швеция и Финландия в НАТО ще наложи Русия да предприеме ответни действия, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

„Всички държави участнички в ОССЕ в техния национален капацитет, включително Финландия и Швеция, потвърдиха отново принципа, че сигурността на някои държави не трябва да се изгражда за сметка на сигурността на други страни. Очевидно е, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, което е преди всичко, както добре разбирате, един военен блок би имало сериозни военни и политически последици, които биха наложили страната ни да предприеме реципрочни стъпки“, каза Захарова на брифинг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано днес обяви, че е поканил Финландия и Швеция, които не са членове на организацията, да участват във виртуалната извънредна среща на върха на алианса относно ситуацията около Украйна.

Финландският премиер Санна Марин каза на парламентарно заседание, че страната е готова да кандидатства за членство в НАТО, ако възникне въпросът за нейната национална сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови