Москва ще защитава русофилите, заподозрени в шпионаж в България (обновена)

OFFNews 10 септември 2019 в 22:06 4853 4

Кремъл

Снимка Iz.ru

Ръководителят на комитета по международните въпроси при Съвета на Руската федерация Константин Косачев изрази тревога от съобщенията за задържаните активисти, работещи за приятелски отношения с Русия и заяви готовност да ги защити, в това число и по обществено-политическа линия, предаде ТАСС.

„Крайно тревожни новини идват от България. Серия от арести, разпити и обвинения в „шпионаж“ по адрес на групата, подкрепяща приятелството с Русия. Отлично познавам много от тези хора“, написа Косачев в страницата си във Фейсбук.

Той допълва, че заедно с български парламентаристи са направили много по обществена линия, в това число и в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията провежда в Крим всяка година. „Ще проучим всичко и ще ги защитим решително. По всички линии – дипломатическата, обществено-политическата и, ако се наложи, и по юридическата“, подчертава руският сенатор.

Косачев смята да изиска изчерпателни оценки за това събитие от международни правозащитници, ангажиращи се с темата за „затворниците на съвестта“, както и от съюзниците на България НАТО и ЕС.

"Ние още не сме информирани какви претенции се предявяват пред задържаните и не бих бързал да градя някакви логически, още по-малко юридически изводи по отношение на България. Нужно е време, за да се разберат възможно най-добре подробностите от ставащото и се надявам, че е въпрос на часове. Чрез външното министерство отправихме запитване, разчитаме да получим по-детайлна информация за задържанията. След това ще определим по-нататъшните си стъпки", казва сенаторът пред "Известия". 

Косачев изразява съжаление, че в България са особено силни политиците, които не желаят сближаването между Москва и София. Според него обаче напоследък двустранните отношения са били във възход.

"Видно е, че България е извлякла уроци от собствения си печален опит, когато съвсем безмълвно се поддаде на натиска на американците и техните съюзници в Европа, и фактически блокира проекта "Южен поток", така на практика все едно се простреля в крака. Сега българите активно лобират за възобновяването на проекта за строителството на газопровода, макар още нищо да не е определено конкретно", коментира руският сенатор.

Според него е ясно, че подобен род позитивни тенденции ще се сблъскват със съпротивата на онези, които искат да задържат България на максимално антируски позиции. "Мисля, че именно с това е свързана агресивната реакция на София срещу изложбата в чест на 75-годишнината от освобождението на страната от фашистите. С това е възможно да се обясни и настоящата атака срещу приятелите на Русия в България", казва още Косачев. 

Изданието припомня, че изложбата "Пътят към Победата: историческите източници свидетелстват" стартира на 9 септември, но МВнР е определило проявата като опит за намеса във вътрешните работи на републиката, но въпреки това в Руския културен център тя е преминала при пълен успех. 

Освен това, през май 2019 г. президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за награждаването на председателя на движението "Русофили" Николай Малинов с ордена "Дружба" за плодотворната дейност за сближаването и взаимното обогатяване на културите на нациите и народностите. 

Руското посолство в София проверява информацията за задържането на български гражданин за шпионаж в полза на Русия, съобщи РИА Новости, като се позова на представител на дипломатическата мисия.

„Към момента в посолството не е постъпвала официална информация. Ние ще проверяваме публикациите в медиите и ще следим за развитието на ситуацията“, е казал човекът от посолството.

Частната агенция Интерфакс също пише за арестите на русофили в София и по-конкретно за лидера на сдружението Николай Малинов. Цитиран е зам.-главният прокурор Иван Гешев, според когото Малинов е работил в полза на чуждестранни организации.

Става дума за Руския институт за стратегически изследвания и общоруската обществена организация „Общество за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“, посочва агенцията, като се позовава на Associated Press.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

4

Новак

11.09 2019 в 04:57

Това е тотална атака към десните избиратели в София - снимките в ПИК и последвалия антируски фарс. Едното за удар по непокорните другото за втвърдяване на присъдружните Седесари.
След изборите всичко ще бъде забравено. Няма да се забрави само глупостта на седесариата да се връзва на номерата на Боко и Сие.
Но не можем да отречем новаторството на Тиквун - май за пръв път в България се намесва така яростно външната политика в борбата на местни избори. Или са много отчаяни или много тъпи или и двете.

77927

3

El Commandante

10.09 2019 в 23:06

Тука нещо не се връзва в цялата раута....

152

2

Socerez

10.09 2019 в 22:43

Как ще ги защитят, да не дойдат да ги "освобождават"?!! С кървав преврат...

4245

1

rrr11

10.09 2019 в 22:40

Идеално, да си ги взимат в Москва тези безродници. И без това русофилите обичат повече Русия отколкото родината си.