Москва си присвои спасяването на българските евреи

OFFNews 03 ноември 2017 в 12:51 10608 9

Снимка фейсбук профил на Мария Захарова, говорител на МИД на Русия

Руското външно министерство блесна с впечатляващо неточен прочит на историята на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Вчера говорителката на Сергей Лавров Мария Захарова коментира поредното оскверняване на Паметника на съветската армия в София, на който преди няколко дни се появи надпис "100 години ционистка окупация". Захарова призова българските власти да вземат мерки срещу честите осквернявания на известния като МОЧА монумент, а след това блесна с "впечатляващи исторически познания".

"Вандалите (не мога да ги нарека другояче) атакуваха паметника буквално преди седмица, но този път надминаха себе си, пишейки надписи с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично в светлината на това, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите войни успяхме да предотвратим депортацията на евреите от България и по този начин да спасим около 50 000 души от неминуема гибел", каза Захарова в коментар на посегателството.

Историята на спасяването на българските евреи обаче няма нищо общо с разказа на говорителката на руското външно министерство.

Спасяването на сънародниците ни от лагерите на смъртта е политически акт, масово подкрепен от народа на България. Целият процес си е от начало докрай "българска работа". В защита на евреите са проведени протести, а решаващи се оказват решителните действия на парламентаристи и общественици, които оказват оказват отпор на Хитлеристка Германия срещу изпращането на българските евреи в лагерите на смъртта. 

Сред най-изявените активисти за спасяване на евреите в България са депутатът Димитър Пешев, Българската православна църква, а депортацията е отменена с личната намеса на Цар Борис III.

Това се случва в дните 9 и 10 март 1943 година, когато Червената армия все още е много далеч от българските земи и за неин принос в това дело е несериозно да се говори. 

Българското външно министерство реагира остро на изявлението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9000

9

Petio Petkov

04.11 2017 в 10:33

Спасяването на евреите ни идва след Сталинград, Ел Аламейн, десанта в Сицилия и Курск. От страна на управляващите ни - а без тях в условия на война, нито БПЦ, нито отделни депутати са могли да направят нещо - спасяването си е било застраховка срещу бесене и разстрел (оказала се невалидна). Преди да си спасим евреите, на базата на приетия на 23 януари 1941 "Закон за защита на нацията" първо сме ги поограбили (пари, жилища, магазини, банки, фабрики), маркирали сме ги с платени от самите тях звезди на Давид, поизселили сме ги, вкарали сме мъжете им в трудови роти - нали знаете - arbeit macht frei - позабранили сме им да работят в администрацията и на много други места, да минават по определени улици и съвсем малко сме ги поизбили - пратили сме на братята немци списъци с нашите студенти евреи във Франция (140) и другите окупирани държави, пък после - те си знаят...

12139

6

Диян

03.11 2017 в 18:53

Поднулев, къде се скри? Ще коментираш ли глупостите на тази пача, а рушлямска подлого?

13214

5

XR4

03.11 2017 в 17:29

В началото се дразнех от изцепките на Кремъл, но вече се развеселявам.
В скоро време чакаме изявление на Захарова, че руски космонавти са кацнали на слънцето...

12359

4

kibrito

03.11 2017 в 15:39

Време е да се вземат мерки за да не бъдат повече осквернявани паметниците на светската армия като бъдат най-после демонтирани и поставени в музеите за радост на онези, които още не са разбрали, че това са паметници на окупационна армия. Така ще се спрат тъпоумните изказвания на руски представители.

9000

3

Petio Petkov

03.11 2017 в 14:26

България и Румъния спасиха евреите в "старите" си земи и не попречиха на ликвидирането им в "новите". За България това са Македония и Беломорска Тракия, за Румъния - Бесарабия, Одеса (преименувана на Антонеску) и Северна Буковина. Бяха ликвидирани и евреите от присъединената към Унгария Северозападна Трансилвания - днешните румънски окръзи Харгита, Муреш и Ковасна. Под много голяма въпросителна е съдбата на българските евреи при евентуална победа на Германия във войната. Макар и спасени, нашите евреи са били подложени на гонения, конфискации и репресии.

8000

2

Petia Nikolova

03.11 2017 в 13:58

Ало,братушките,я се опомнете. Стига сте изливали водка в гърлата си,ами с руките си вземете отворете книга по история.

8000

1

dimostoev

03.11 2017 в 13:44

Идеално ви се е получила снимката към статията. Другия път можете да дадете акцент на преводачката.