Москва заплаши Полша с ответни мерки заради паметниците на Червената армия

OFFNews 20 юли 2017 в 17:30 6879 5

Русия заплаши Полша с ответни мерки заради приетия преди дни закон, който предвижда демонтирането на паметници от съветската епоха.

Паметниците ще бъдат премахнати в рамките на една година. Те са общо около 500 на брой, като над половината са мемориали в чест на Червената армия.

Председателката на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко обяви, че руското външно министерство вече готви мерки като наказание за "незаконния и неморален план" за разрушаване на паметниците. 

Москва смята действията на Варшава за проява на неуважение към над 600-те хиляди съветски войници, загинали при освобождаването на Полша от нацистите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Мнозина поляци обаче казват, че разглеждат съветските войски като окупатори, а не като освободители.

Руското външно министерство също обяви, че действията на Полша ще доведат до последици за нея. Според него те нарушават руско-полско споразумение, в което Варшава е обещала да пази подобни паметници.

Все още не е ясно какви ще са ответните мерки. Депутати вече направиха предложения за прекратяване на търговските споразумения с Полша и дори скъсване с дипломатическите отношения между двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови