'Мозъкът' зад атаките на 11 септември 2001 г. ще свидетелства срещу Саудитска Арабия

OFFNews 30 юли 2019 в 13:07 11010 2

Снимка AP

Халид Шейх Мохамед.

Халид Шейх Мохамед, смятаният за главен организатор на терористичното нападение срещу Кулите близнаци в САЩ на 11 септември 2001 г., е обещал да свидетелства срещу Саудитска Арабия в делото, заведено срещу нея, ако му бъде спестена смъртната присъда, предава "Уол стрийт джърнъл".

От 2006 г. насам той се намира в затвора в Гуантанамо Бей. Срещу Саудитска Арабия в момента се води дело от пострадали и близки на убитите при атаките заради подкрепата ѝ за терористите, които убиха близо 3000 души с 4 самолета - два се врязаха в Световния търговски център, един в Пентагона и един се разби в поле в Пенсилвания след бунт на пътниците. Нещо повече, в делото се казва, че саудитското правителство е помогнало за координирането на нападението. От Рияд напълно отричат всякаква връзка.

Адвокатите на ищците са взели съгласие от трима от общо петимата затворници в Гуантанамо, които лежат там заради връзка с атентатите, да свидетелстват.

Първоначално Халид Шейх Мохамед не е искал да сътрудничи, но впоследствие е решил да преговаря. Преди години той е бил готов да приеме смъртната присъда, която наричал "мъченическа", но с течение на времето изгубил интерес към мъченичеството, твърдят адвокати.

В САЩ все повече лица открито говорят за връзката на Рияд с атаките. Миналата седмица директорът на ФБР Крис Врей беше разпитван в Сената относно доколко неговата агенция помага на жертвите на атентата в тяхното дело.

"Има нарастващи доказателства, че Саудитска Арабия е подпомогнала и подстрекавала извършителите на атаките от 11 септември", заяви сенатор Ричард Блументал тогава, като подкани шефа на ФБР да предаде всички материали, които има и които биха имали връзка с делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

2

Крушата

31.07 2019 в 12:43

Ама голяма свежарка изглежда този Халид Шейх Мохамед! Много добре му се отразил престоя в Гуантанамо.

11178

1

Крушата

31.07 2019 в 10:37

Ужас! Загниващата икономика на зомби-империята има спешна нужда да и се влее още една петролна система в разлагащото и се тяло. И за целта е набелязала удобна жертва, т.е. доскорошните си другарчета от Саудитска Арабиял