НАТО изгони 7 руски дипломати, същото направиха вече 25 държави

OFFNews 27 март 2018 в 18:48 6097 5

Снимка AFP

НАТО реши днес да изгони седем руски дипломати, акредитирани към Алианса. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Числеността на руската мисия в НАТО се намалява с 10 души - от 30 на 20 служители.

Русия подцени единството на съюзниците, Москва не вярваше в решимостта ни да прилагаме икономическите санкции, коментира Столтенберг.

Даваме ясно послание, че поведението на Русия има цена. С тези общи мерки руските възможности за шпионаж ще бъдат ограничени, добави той.

Генералният секретар поясни, че и с намаления състав на руската мисия ще остане възможна работата по подготовката на следващо заседание на Съвета НАТО-Русия. Ще продължим да работим за смислен диалог, допълни той.

25 държави до момента също взеха решение да изгонят общо над 140 руски дипломати заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солсбъри с боен газ. 

Кои държави изгониха руски дипломати

Първа решение за изгонване на руски дипломати взе Великобритания, след като Лондон обвини Русия за отравянето на Скрипал. Лондон изгони 23-ма руски дипломати, като Москва отговори с изгонването на 23-ма британски дипломати.

Решението да изгонят руски дипломати взеха още 16 държави от Европейския съюз - Франция, Полша, Естония, Литва, Латвия, Дания, Италия, Холандия, Германия, Чехия, Финландия, Румъния, Хърватия, Швеция, Унгария, Испания. 

Същата мярка предприеха още САЩ, Канада, Норвегия, Украйна, Албания, Македония, Молдова, Австралия, Ирландия. 

В същото време редица държави обявиха, че няма да гонят руски дипломати. Сред тях са Словакия, Словения, Португалия, Малта, Люксембург, Кипър, Нова Зеландия, Гърция, Белгия и Австрия. 

България за момента също не е взела решение да изгони руски дипломати. По-рано днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере в България за консултация с правителството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

28.03 2018 в 03:02

Да, между другото - единствената в историята империя, захранвала провинциите си. Вместо просто да ги обира.
Не ми е работа да разказвам това, нито да го анализирам. По-знаещи и умни от мене хора вече са написали милиони страници по тоя въпрос. Но си е факт.

23293

3

Стефан

28.03 2018 в 00:05

Не знам. Не се наемам да предсказвам нищо за следващите няколко години. Какъв ще е в крайна сметка е очевидно, ама кога ще е ...