НАТО мести мисията си от Ирак в съседна държава

OFFNews 07 януари 2020 в 08:16 2952 0

Мисията на НАТО в Ирак ще се премести временно в друга държава. Решение за това е взето снощи на среща на посланиците на страните от НАТО и бе огласено днес от министъра на отбраната Красимир Каракачанов пред bTV.

Причината е напрежението, което ескалира в Ирак и Иран след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани по заповед на американския президент Доналд Тръмп. То бе извършено с дрон на 3 януари на летището в Багдад.

Мисията се състои 420-430 човека, които ще бъдат евакуирани, каза Каракачанов. В Ирак те провеждат само обучения на иракските военни, сред тях има и двама български офицери.

Министърът предположи, че те ще бъдат прехвърлени в Кувейт.

"Големият проблем в региона е "Ислямска държава", която беше победена, но ако се получи вакуум, не съм сигурен, че силите на иракската държава са достатъчни, за да удържат положението", предупреди министърът. Той подчерта, че за мисията в момента "няма никаква опасност".

В рамките на решението на НАТО Германия обяви официално днес, че изтегля своите 120 военни от контингента в Ирак. 32-ма от тях вече са прехвърлени в Йордания, трима - в Кувейт, заяви говорителят на министерството на отбраната Йорг Шрьодер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews