НАТО задейства план за отбрана на Полша и балтийските страни

OFFNews 02 юли 2020 в 19:58 4212 0

НАТО задейства план за отбрана на Полша и балтийските страни, след като Турция оттегли възраженията си, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници от Литва, Полша и Франция.

Турското министерство на външните работи отказа да коментира въпроса. 

Планът за Полша, Литва, Латвия и Естония, чиито детайли са класифицирана информация, бе изготвен след анексията на украинския Кримски полуостров от Русия през 2014 г. Той бе одобрен на срещата на върха на НАТО в Лондон през декември.

Турция обаче се противопостави на задействането му и постави като условие на ръководителите на НАТО да признаят кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия за терористична организация.

"Турците оттеглиха възраженията си", заяви днес служител на френското министерство на въоръжените сили. Дипломат от НАТО каза, че плановете най-сетне са съгласувани.

Макар да не е ясно дали Турция се е сдобила с някакви отстъпки, за да даде зелена светлина за плана, втори дипломат от НАТО заяви, че Анкара се е съгласила, след като е била подложена на натиск от останалите 29 държави членки на алианса в края на миналия месец.

Планът за отбрана на Полша и балтийските страни няма пряка връзка със стратегията на Турция в Сирия, отбелязва Ройтерс.

"Прилагането на практика на политическото решение, което бе постигнато в Лондон, е успех за всички в НАТО", каза пред журналисти литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис.

/БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови