НАТО започна в Норвегия най-големите си военни маневри след края на Студената война

OFFNews 25 октомври 2018 в 13:50 9175 1

Най-големите военни маневри на НАТО след края на Студената война започнаха в Норвегия по сценарий, който включа възстановяване на суверенитета на скандинавската държава след атака на "въображаем агресор", предаде Асошиейтед прес.

Русия, която граничи с Норвегия, е уведомена за ученията "Единен тризъбец 2018" (Trident Juncture 2018) и е поканена да прати наблюдатели, но е все още недоволна. Руското министерство на отбраната заплаши, че ще отговори на засилената военна активност на Алианса край западната граница на страната, отбелязва АП.

В започналите днес маневри, които ще приключат на 7 ноември, участват около 50 хиляди военни от всичките 29 държави от НАТО плюс войници от Швеция и Финландия. В ученията, които обхващат централни и източни райони на Норвегия и част от акваторията на северния Атлантически океан и на Балтийско море, ще се включат около 65 кораба, 150 летателни апарата и 10 хиляди танка и други сухопътни превозни средства, съобщи АП.

Ройтерс отбелязва, че тези дни температурите в Централна Норвегия са паднали под нулата, което съответства на задачата - отбрана на северния фланг на НАТО.

"Силите са на позиция; те са интегрирани и започват обучение за усъвършенстване на уменията в голяма бойна операция през следващите две седмици", каза пред агенцията полковник Ейстейн Кварвинг в Обединения щаб в Норвегия.
Миналия месец Русия проведе своите най-мащабни военни маневри от 1981 г. В ученията "Изток-2018" (Восток-2018) край границата с Китай бяха мобилизирани 300 хиляди войници, сред които китайски и монголски.
По план бе предвидено ученията на НАТО в Норвегия да включват 35 хиляди военни, но през през последните месеци числеността им нарасна, вкл. заради присъединяването на американския самолетоносач "Хари Труман" с около 6000 човека персонал.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., у западните съюзници нараснаха опасенията от евентуална руска агресия. Затова Норвегия поиска удвояване на контингента морски пехотинци от САЩ, които всяка година преминават обучение на нейна територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови