Над $1 млн. спечели за дни „как ще изглеждам стар“

OFFNews 19 юли 2019 в 23:08 2620 0

FaceApp

Снимка forbes.com

Приложението FaceApp спечели само през последните 10 дни над 1 млн.долара, като по-голямата част от средствата /746 000 долара/ донесоха на създателите му собствениците на Apple.

За всичкото време на своето съществуване компанията е заработила едва 11, 6 млн.долара, пише Forbes. Приложението е теглено 73, 2 млн.пъти. То се появи през 2017 г. и мигом завоюва популярност. Бившият служител на „Яндекс“ Ярослав Гончаров е неговият автор. Освен ефекта на остаряването, чрез приложението може да сложите усмивка на лицето, а също и да видите как ще изглежда някой, преобразен в друг пол.

През тази седмица приложението отново скочи в топ-класацията. Към момента в руската версия на App Store то се намира на първо място в общия рейтинг на безплатните приложения. Така, докато потребителите на социалните мрежи постваха снимките си и чакаха да видят как ще изглеждат в старостта, а медиите обсъждаха сигурността на FaceApp за личните данни, самото приложение печелеше пари.

Истерията около него започна на 9 юли и за тези 10 дни то е ползвано 6, 5 млн.пъти – 2 млн. на iPhone и 4,5 млн. на Android. И това не е първият му пик – през май 2017 г., 5 месеца след пускането му, потребителите луднаха по него. Тогава приложението можеше да състарява, да подмладява, да сменя пола и да слага усмивки.

Сега най-доволна от изригналия интерес е компанията на създателя му заради скочилите финансови показатели. Но според условията за ползването, приложението събира личните данни на потребителя, получава достъп до снимките, съхранени в смартфона, прикачва обработваната фотография на собствен сървър и я съхранява там. Освен това, при свалянето му потребителят дава съгласие да бъдат използвани името му, гласът, физиономията и други външни данни, достатъчни за идентифициране на личността.

На 17 юли американският сенатор Чък Шумър информира писмено директора на ФБР и Федералната комисия по търговията, че руското приложение представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Според него нивото на достъпа до личните данни ще позволи на компанията да използва качените във FaceApp снимки без съгласието на потребителите. Той изразява опасение, че частната информация на милиони американци може да се окаже в ръцете на руското правителство или свързаните с него компании.

Създателят му Гончаров отговори на претенциите, като разказа пред американския Forbes, че компанията не използва данните на потребителите без съгласието им. Повечето от снимките се обработвали в облака, където се съхранявали не повече от 48 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови