Над 3.5 млн. заразени с COVID-19 в света, починалите са близо 250 000

OFFNews 05 май 2020 в 00:30 2323 0

Броят на хората, заразени с новия коронавирус, продължава да расте. Общо 3 559 225 души са регистрирани. Починалите вече са близо 250 000 по данни на института "Джонс Хопкинс" за следене в реално време. 

Съединените амеркански щати продължават да са най-засегнати, като към 21:40 ч. в страната са отчетени 1 171 044 болни от COVID-19, а загиналите са 68 258. В САЩ са направени над 7 милиона теста. Междувременно президентът Доналд Тръмп е категоричен, че до края на годината ще има ваксина срещу заразата.

Броят на хората, починали от коронавирусна инфекция във Франция, се увеличи в понеделник с 306 до общо 25 102, което е най-рязкото увеличение от четири дни насам, показват последни данни на Френската обществена здравна агенция.

Според агенцията заразените в интензивните отделения са спаднали до 3696 от 3819 в неделя, което е понижение за 26-и пореден ден. Броят на хоспитализираните също спадна до 25 548, като с това се продължава тенденцията на непрекъснато понижение от почти три седмици. Във Франция почти 169 хиляди са заболели от коронавирус. 

Днес правителството на Сърбия се съгласи президентът и премиерът да внесат в парламента съвместно предложение за отменяне на извънредното положение. Близо 9500 са заразени, а починалите са 193. На фона на тази статистика в страната отварят кафенетата и ресторантите, но при спазване на социална дистанция.

Маските стават задължителни в обществения транспорт, междуградските влакове и автобуси. Подновява се движението на градския транспорт в Нови Сад, Крагуевац, Белград и Ниш, без включване на климатици в превозните средства.

Швеция регистрира общо 22 721 болни от COVID-19. Само за денонщие загинаха 90 души и така достигнаха до общо 2769. Страната затвори границите за чужденци, които не живеят в рамките на блока, а жителите бяха призовани да не се събират на групи от повече от 50 души.

За втори пореден ден в Русия бяха отчетени над 10 000 нови случая на коронавирусна инфекция. Общият брой на заразените от началото на пандемията надхвърли 145 000 души. Здравните власти предупредиха, че страната е далеч от достигането до така нареченото плато в заболеваемостта. Около половината от диагностицираните с коронарус живеят в Москва.

През последните 24 часа Турция са отчетени още 1614 случая на COVID-19. Междувременно част от мерките в страната бяха отменени, една от които е движението на таксиметровите шофьори с редуване на четни и нечетни числа. Стана ясно, че от 11 май отварят моловете и фризьорските салони. На хората над 65 г. и на тези под 20 ще им бъде разрешено да излизат за 4 часа на ден. Маските, които станаха задължителни и бяха спрени от магазинната мрежа, за да бъдат подарявани, отново ще бъдат пуснати в продажба. 

Над 165 хиляди души са заразените в Германия. Загубилите борбата със заразата са 6866 души. Регистрираните днес дневни увеличения са сравнително малки, но това може да се дължи на закъсняването от уикенда. Въпреки разхлабените от днес мерки, Германия ще продължи строгия си контрол по границите. Фризьорските салони отвориха в цялата страна при строги противоепидемични мерки, маските обаче остават задължителни. 

Близо 30 хиляди починали е равносметката на Италия, излизаща от националната карантина. Държавата продължава да отчита между 200 и 300 загинали за денонощие. Заразените са над 210 000. След два месеца изолация италианците ще могат отново да посетят близките си, да пътуват - макар и само в собствения си регион, да спортуват навън и да се разхождат в парка.

Междувременно Световната здравна организация излезе с позиция, че няма информация и специфични доказателства, които да потвърждават теорията на американския президент Доналд Тръмп, който твърди, че вирусът е създаден в лаборатироия в китайския град Ухан. "Това остава спекулация", заяви от СЗО.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови