Над 600 са болните от коронавируса в Китай, два града са в изолация под карантина

OFFNews 23 януари 2020 в 13:51 2176 0

Снимка SCMP

Заболелите от пневмонията, причинена от новия коронавирус в Китай, вече са 617 души. От днес град Ухан с 11 милиона жители и 6-милионният Хуанган са в пълна изолация, забранени са пътуванията, летища и жп гари са затворени.

Спряно е движението на обществения транспорт, на местните хора се препоръчва да носят маски и да избягват масови събирания по улиците, пише South China Morning Post. В този район са всички 17 регистрирани смъртни случаи.

Граничещата с Китай Амурска област на Русия обяви режим на повишена готовност, засилен е санитарно-карантинният контрол по всички гранични пунктове, съобщава агенция Интерфакс. Дистанционно се измерва телесната температура на влизащите в страната. Русия обаче не е прекратила полетите до Ухан.

През последните дни руските медии пишат за руски граждани, които са се почувствали зле след завръщането си от Китай. В нито един от случаите не са потвърдени подозренията за пневмония, причинена от новия вирус.

Европейският център за профилактика на заболяванията /ECDC/ отчита възможността за проникването на вируса в ЕС като умерена. Рискът ще се увеличи в края на януари, когато ще се празнува китайската Нова година и ще има интензивно движение на хора към и в страната, съобщи Евронюз.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма притеснения за вируса. Всичко е под контрол, каза той в ефира на CNBC. В същото време американците са силно обезпокоени заради новата болест.

Тревоги за коронавируса изпитват и азиатските пазари, инвеститорите се опасяват от потенциалното влияние на болестта върху туризма и икономиката. Инвестиционната банка Goldman Sachs предупреди, че заради китайския вирус цените на нефта ще се понижат заради спрените полети и намаленото търсене на самолетно гориво, пише MarketWatch.

Китайската киноиндустрия вече понася загуби, отменени са 7 премиери, насрочени за предстоящия уикенд. Очакванията са били за 1 милиард долара приходи само за първите няколко дни от прожекциите на филмите.

Световната здравна организация вчера се събра на спешно заседание, но не обяви избухналата в Китай пневмония за извънредна ситуация от международно значение. Днес организацията се събира отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови