Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Най-малко 40 души са загинали при бунт в затвор във Венецуела

OFFNews 02 май 2020 в 10:21 2747 0

Най-малко 40 души са загинали, а 50 са ранените при бунт в затвор в централната част на Венецуела, предадоха "Асошиейтед прес" и "Гардиан".

Сред пострадалите е служител на Националната гвардия, който е ранен от експлозия. Един от надзирателите е бил наръган с нож. 

Затворът се намира в град Гуанаре на 450 км от Каракас.

Размириците са започнали, след протест на затворниците. Недоволството ескалирало, след като затворниците са искали роднините им да могат да ги посещават и да им носят храна.

Според АФП затворниците са опитали да извършат колективно бягство. 

Венецуелският министър на затворническите служби Ирис Варела потвърди за размириците, като добави пред местния в. "Ултимас нотисиас", че група затворници нападнали служители на охраната, пазещи пред затвора. Тя добави, че и директорът е бил ранен в рамото.

Според информация на Венецуелския център за наблюдение на затворите, затворът в Гуанаре е с капацитет 750 души, но в него има 2500 затворници. 

Посещенията на семействата на затворниците са спрени заради пандемията от COVID-19. Затворниците често получавали храна и лекарства от своите роднини при техните посещения. Подобен бунт е имало и миналата година в друг затвор, където са загинали 29 човека. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови