Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Най-засегнати от COVID-19 в Швеция са мигрантите

OFFNews 22 април 2020 в 12:34 4348 0

Чужденците в Швеция са сред най-засегнатите от коронавируса групи. Причината за това може да е липса на достатъчно информация, поради което властите се опитват да се противопостяват на заразата чрез кампании на различни езици. 

От 2010 до 2019 г. Швеция е предоставила убежище и право на семейни събирания на над 400 000 души, по данни на имиграционните й служби. След наплива от мигранти страната възстанови в края на 2015 г. контролните пунктове по границите си и въведе по-строги изисквания за прием.

За много от новопристигналите обаче интеграцията се оказва трудна: няколко хиляди имигранти не владеят шведски език и днес за тях няма работа на един пазар на труда, който изисква висока квалификация, съобщиха АФП и БТА. В крайна сметка те се настаняват в бедните квартали в перифериите на големите градове, където не се говори много на шведски и нивата на безработица и на престъпност са високи.

Шведската агенция за обществено здраве заяви тази седмица, че пребиваващите в Швеция сомалийци са сред най-засегнатите от COVID-19, заедно с родените в Ирак, Сирия, Финландия и Турция.

"Трябва по-добре да достигаме до тези групи с различни типове съобщения, за да ги защитим по-успешно", заяви пред Франс прес епидемиологът Андерс Тегнел, който уточни, че не знае защо вирусът се разпространява толкова много сред тези групи.

В Стокхолм, епицентър на епидемията в Швеция, хората от чуждестранен произход са над 40 процента от 13-те хиляди регистрирани случая на заразяване с вируса.

Данните, публикувани миналата седмица от здравните власти на региона, показват, че в най-бедните райони на града, наричани още "уязвими зони", са регистрирани повече случаи на заразяване с коронавирус, отколкото на други места.

Досега северната страна възприема по-мек подход по отношение на епидемията в сравнение с други европейски страни. Здравните власти призоваха всички да проявят отговорност, да спазват социална дистанция, стриктно да спазват правилата за хигиена и да се изолират при появата на симптоми.

Единствените сериозни ограничения са забраната за събирания на повече от 50 души и забраната за посещаване на старческите домове.

В края на миналия месец Организацията на шведско-сомалийските лекари сигнализира, че от първите 15 смъртни случая в Стокхолм, шестима са сомалийци.

В интервю за шведската държавна телевизия Джихан Мохамед, лекарка и член на административния съвет на асоциацията, заяви, че не е имало информация за коронавируса на сомалийски език в началото на здравната криза, като уточни, че и други фактори може да са изиграли роля за тази бройка.

Въпреки че Швеция е на едно от челните места в класацията на домакинствата от само един човек, в сомалийската общност "в един и същи апартамент може да живеят няколко поколения", изтъква тя.

Според Хамид Зафар, роден в Афганистан бивш директор на училище в Гьотеборг, липсата на информация не е основната причина за проблема - става дума, по-скоро, за липса на разбиране от страна на властите на това население, което се понякога има различни социални характеристики.

Според част от тези хора е абсолютно немислимо да не посещаваш възрастните хора, изтъква Зафар в статия за изданието "Гьотеборгс-Постен".

Истинският "мъртъв ъгъл" на властите обаче се крие във факта, че някои групи имат собствени социални мрежи, собствени властови йерархии и собствени властови фигури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews