Нападателят в Лондон е съден за тероризъм, Ислямска държава пое отговорността за атентата /обновена/

OFFNews 30 ноември 2019 в 18:16 4189 1

Снимка Mirror Breaking News, Twitter

Терористичната групировка Ислямска държава пое отговорността за нападението вчера в Лондон, при което загинаха двама души, предаде Ройтерс, като се позова на свързаната с ислямистите агенция Амак /Amaq/.

„Ислямска държава заявява, че нападението в Лондон в петък е осъществено от един от нейните бойци“, съобщава агенцията.

Мъжът, който извърши атаката, определена като терористичен акт, на Лондонския мост в петък, се оказва бивш затворник, осъден за терористична дейност, съобщи по-рано днес Би Би Си /BBC/.

Полицията е идентифицирала нападателя - 28-годишният Усман Хан е бил пуснат условно от затвора към момента на атаката, в която бяха убити мъж и жена, а други трима души бяха ранени.

Вчера Хан бе застрелян от полицаи, като преди това беше задържан от граждани. Властите определиха нападението като терористичен акт.

Ръководителят на отдела за борба с тероризма в лондонската полиция Нийл Басу заяви, че Усман Хан е осъден през 2012 г. „Той е освободен от затвора условно през декември 2018 г. и сега ключово за разследването ще бъде да се установи как е дошъл да извърши това нападение”, каза той.

В. „Таймс” уточнява, че освобождаването на Хан от затвора през миналата година е станало възможно, след като той се е съгласил да носи електронна гривна за проследяване на местоположението му.

Полицейският шеф Басу посочва, че се претърсва адрес в Стафордшир, където е живеел Хан. „Все още разследването е в начален етап и към момента не търсим активно друг участник, свързан с атаката. Въпреки това действаме бързо, за да гарантираме, че не са били замесени и други хора, както и че няма заплаха за обществото”, пояснява той.

По време на нападението са убити мъж и жена, потвърждава Нийл Басу. Други трима – мъж и две жени, са ранени и остават в болница. Вчера ръководителят на Спешната помощ Саймън Стивънс каза, че един от пострадалите е в критично, но стабилно състояние, друг е в стабилно състояние, а третият е с по-малко сериозни наранявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови