Напрежение след скандала в Австрия: Хиляди на протест пред канцлерството с викове "Оставка"!

OFFNews 18 май 2019 в 19:20 4251 3

Хиляди жители на Виена излязоха по улиците на протест с искане за предсрочни парламентарни избори след избухването на скандала, взел главата на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе.

Той подаде оставка и от този пост, и като лидер на крайнодясната Партия на свободата, след като снощи в две германски издания изтече тайно направен видеозапис, на който Щрахе обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Аферата се разрази дни преди изборите за Европейски парламент и постави под натиск управляващата коалиция, чиято оставка поиска опозицията.

Записът, публикуван от сп. „Шпигел“ и в. „Зюддойче цайтунг“, е направен на испанския остров Ибиса през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе ѝ обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.

Хиляди скандират на площада. Хората в страната чакат изявление на федералния канцлер Себастиан Курц, който към момента мълчи. Отлаганата цял ден пресконференция е насрочена последно за 19:45 ч. тази вечер (20:45 ч. българско време).

За осигуряване на ред във Виена са мобилизирани 150 полицаи, подкрепления са осигурени от провинциите Долна и Горна Австрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

19.05 2019 в 02:43

ааааа, не е едно и също.

Познай защо сме с най-ниски доходи и най-голяма престъпност.

20696

2

Новак

18.05 2019 в 22:25

Вярно е, че корупцията е в целия демократичен свят, но няколко разлики с нашите случаи:
- никъде в записите не е станало въпрос за лично облагоделстване. А при нас първо са се нагушили с апартаменти и къщи.
- хората са на улицата и искат оставки - тук мълчим като папуняци.
- там оставка подаде цялото правителство - тук Тиквата тръби, че някакви бутафорни оставки (Цвък не е председател на групата в НС, но стана “нещатен сътрудник” и прави изборите) били изблик на доблест.
Има и други примери, но и тези стигат да покажат, че сме по-скоро Ориент отколкото Демокрация.