Напрежение в Косово, Сърбия възнамерява да върне въоръжени сили там

OFFNews 09 декември 2022 в 15:39 1988 0

Италиански карабинери, част от мироопазващата мисия KFOR в Косово, охраняват главния мост в етнически разделения град Северна Митровица в петък, 9 декември 2022 г. В петък косовските правоохранителни органи съобщиха, че един служител е бил ранен от въоръж

Снимка БТА/АП

Италиански карабинери, част от мироопазващата мисия KFOR в Косово, охраняват главния мост в етнически разделения град Северна Митровица в петък, 9 декември 2022 г. В петък косовските правоохранителни органи съобщиха, че един служител е бил ранен от въоръжени лица, след като увеличиха полицейското присъствие, опасявайки се от напрежение в северните райони, доминирани от етническото сръбско малцинство.

Ескалирало напрежение в Косово доведе до заявления от официални представители в Сърбия, че страната възнамерява да върне свои въоръжени сили там.

Във вторник бяха чути експлозии и изстрели в Северно Косово. Там полиция ескортира представители на държавната избирателна комисия, която бе на обиколка. Бяха нанесени щети на помещения на избирателни комисии, предава БТА. Съобщава се за ранен.

В Северно Косово трябва да се проведат предсрочни местни избори на 18 декември, след като сръбските кметове там, местните съдии и около 600 полицаи подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отложи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите все още не са се върнали на позициите си в косовските институции.

Днес сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви, че "действията на косовския премиер Албин Курти са довели до ръба на въоръжени сблъсъци" и изрази мнението, че съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН Сърбия има право да върне определен брой свои войски в Косово, предават Танюг и БТА.

"Всичко, което Курти прави сега, предизвиква заплаха не само за сърбите, а и за албанците и за цяла Европа. Това е политика от 19. век. Много съм разтревожена и не можах да заспя снощи. Курти доведе всички нас - и сърби, и албанци - на ръба на войната. Но не го направи сам. Имаме пълно пренебрежение от страна на партньорите и ЕС, които не реагират или реагират, чак когато сме на ръба на пожара", каза сръбският премиер.

Тя обвини мисиите на НАТО и ЕС КейФОР и ЕУЛЕКС, че не си вършат работата не само съгласно Брюкселското, а и съгласно споразумението от Куманово, и че не защитават сърбите в Косово нито в северната част, нито южно от река Ибър.

"Поради това сме много близо и смятам, че днес президентът Александър Вучич ще даде повече информация за срещите му и съгласно Резолюция 1244 да поискаме наши сили да се върнат в Косово. Защото КейФОР не си вършат работата и сърбите в Косово не могат да се чувстват в безопасност", каза Ана Бърнабич.

Резолюция 1244 предвижда връщането в Косово на до 1000 сръбски войници и полицаи при определени условия и за изпълнение само на определени задачи, като връзка с международните сили за сигурност, маркиране и разчистване на минни полета, поддържане на присъствие в сръбски исторически обекти, поддържане на присъствие на ключови гранични пунктове. Сръбски войници и полицаи могат да се върнат за изпълнение само на тези задачи и само със съгласието и под наблюдението на КейФОР.

Това означава, че според Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН няма възможност за изпращане на 1000 войници по друга причина освен гореспоменатите четири или без предварително споразумение.

Тази нощ сръбският президент Александър Вучич се срещна с министъра на отбраната Милош Вучевич и началника на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Милан Мойсилович във връзка с информацията за изпращане на косовски полицейски сили Северно Косово. "Няма капитулация!" - написа по-късно Вучич в Инстаграм.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година, но Белград все още не признава независимостта на някогашната си област, въпреки че над 100 държави вече са я признали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови