Насилието в САЩ ескалира: Протестиращи газят полицаи и стрелят по тях след заплахите от Тръмп

Братът на убития Флойд излезе публично, за да призове за мир. Африкански държавници нарушиха мълчанието и заеха позиция в конфликта

OFFNews 02 юни 2020 в 12:10 35367 11

Заплахата на Доналд Тръмп да смаже с армията протестите заради убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай разпалиха гнева на демонстрантите и те отговориха с насилие срещу полицията. Четирима полицаи в Сейнт Луис са ранени и са откарани в болница, съобщи полицейското управление. Ранените са в съзнание и дишат самостоятелно. Лекарите смятат, че раните им не са животозастрашаващи. Стрелбата в града обаче продължава, пишат от полицията.

Има и убити демонстранти. Двама души са били убити в предградие на Чикаго по време на протест. Говорител на местните власти заяви, че 60 души са били арестувани и не даде подробности за убитите и обстоятелствата, при които двамата са намерили смъртта си.

Разпаленият гняв на протестиращите доведе и до друг техен "отговор" към полицията, която през последните седем дни разпръсква демонстрантите с насилие, арести, сълзотворен газ и гумени куршуми. Двама полицаи са били блъснати от автомобил в Бъфало, Ню Йорк, когато протест там е ескалирал и се е стигнало до сблъсъци и насилие в понеделник вечерта. Нюйоркската полиция съобщи, че един от офицерите е сериозно ранен, но няма опасност за живота му. Смята се, че другият е в стабилно състояние, пише Би Би Си.

Полицията в кв. Capitol Hill в Сиатъл пък обяви, че протестиращите са замеряли с камъни, бутилки и са хвърляли пиратки по полицаи и са се опитали да проникнат зад барикадите. Скрити зад прозорците си хора разказват, че са чули много пъти трясъци и че в това време "имаше сълзотворен газ навсякъде".

Боевете продължават. Ескалацията на напрежението в САЩ подтикна брата на убития Флойд да излезе публично и да призове за успокояване на ситуацията.

В същото време политици други държави нарушиха мълчанието си за случващото се в САЩ. Очевидно някои от тях вече не го възприемат като вътрешен въпрос, касаещ само Съединените щати. Бившият президент на Бенин Нисефор Согло осъди убийството на Флойд. Той прочете изявление от името на Форума на бившите африкански държавни глави и правителства, което призовава африканските страни да се надигнат на "силен протест" срещу убийството, на който да изискат "извършителите на това престъпление и всички други подобни престъпления да бъдат наказани по най-строгия начин".

"Какво ниво на жестокост трябва да сте достигнали, че целият свят най-накрая да се събуди и да протестира от възмущение? Кой би посмял тук, в лицето на реалността, да се отнася по такъв начин с европеец, арабин, евреин, индиец, китаец, японец, аржентинец? Достатъчно е!", казва той.

По повод убийството на Флойд президентът на Гана Нана Акуфо-Адо заяви, че чернокожите са "шокирани и опустошени".

Реакции

Отношение взема и светът на спорта. 

Бившият петкратен световен шампион по бокс Флойд Мейуедър-младши обяви чрез мениджърската си компания, че ще плати разходите за погребението на Флойд. Той вече се е свързал със семейството на убития от полицай мъж, за да предложи подкрепата си. От компанията уточняват, че семейството е приело предложението.

Играчите на Ливърпул пък коленичиха в кръг по време на тренировка на футболния стадион Анфийлд в понеделник и впоследствие излъчиха в социалните медии посланието: "Единството е сила" с хаштаг "Животът на чернокожите има значение" (#BlackLivesMatter).

Футболистите на Манчестър Юнайтед Пол Погба и Маркус Рашфорд също надигнаха гласове, за да протестират срещу расизма.

В германската Бундеслига Джейдън Санчо и Ашраф Хакими от Борусия Дортмунд, Уестън Маккени от Шалке и Маркъс Тюрам от Борусия Мьонхенгладбах излязоха на протести през уикенда.

Тенис звездите Серина Уилямс, Коко Гоуф и Наоми Осака също надигнаха глас, а баскетболната легенда Майкъл Джордан заяви, че е дълбоко натъжен, наистина огорчен и разгневен".

Холивудската звезда Джордж Клуни заклейми расизма в прочувствено есе, сравнявайки го с пандемия, за която все още не е открита ваксина.

46-годишният чернокож Джордж Флойд бе убит от бял полицай при ареста му на кръстовище. Видео показа как Флойд - с белезници и без оръжие - е свален на земята и полицаят притиска врата му въпреки виковете на мъжа, че не може да диша и молбите му да не го убиват. Всичко обаче продължава и мъжът издъхва. Полицаят бе арестуван и обвинен в убийство, но случаят разпали неконтролируеми протести, които се разпространиха в десетки градове в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8074

10

JustSoYouKnow

03.06 2020 в 10:09

@FieldMarschal

И аз вчера гледах една статистика... В нея пишеше че в момента оказват 3-4 пъти повече своеволия и насилие при арестуване на бели(това разбира се може да е защото някои от черните не се оплакват, не знам), но може би не се стига до протести заради тях.
Ти гледа ли клипа? Какво престараване те са 3ма човека дето са легнали върху него. Звъни на диспечера да пратят парамедици, че му излиза кръв от устата, но не спира да го души. Страх го било... съдист дето се мисли за господ. Като дойдоха лекарите онзи не спря.

11925

9

FeldMarschal

02.06 2020 в 18:18

@JustSoYouKnow

Този полицай със сигурност има семейство, при което иска да се прибере и знаейки на какво са способни черните в държава в която оръжията са разрешени и е виждал не веднъж смъртта е нормално да взема предпазни мерки.
В тази ситуация - твърде предпазни - 2 мнения няма.
Но всичко идва от там че в САЩ адски много полицай биват убити по време на служба и секунда невнимание коства живота ти. В общи линии се получава завторен кръг на престъпници готови да убият за да избегнат решетките и полицаи готови да направят всичко за да се приберат живи при семействата си. Кое е първо тук - кокошката или яйцето оставям на теб да мислиш.

Може само да провериш независими статистики според които престъпленията над бели са 80% извършени от черни, докато престъпленията срещу черни в огромна част са извършени от черни.

11730

8

Батко

02.06 2020 в 16:41

Очаквахме повече от Тръмп и от структурите за расово превъзходство в САЩ. А те се оказа лигави бели момченца, които извън интернет са меки китки. Затова черните ще ги мачкат, плашат, обират и насилват. Черните превзеха общественото пространство, а то може да се върне само със сила. Източна Европа ще остане единствен резервоар на бялата раса. Само източноевропейците могат да победят черните, Западът се провали.

23293

7

Стефан

02.06 2020 в 15:36

Не помня американските дивотии от 60-70 - бях малък. Но сега изглежда ще се припомнят:)
Главните пръдляци против расизма май се сбиха междурасово?:)

8074

5

JustSoYouKnow

02.06 2020 в 14:48

@FieldMarschal

Злоупотребяваш с власт също си заслужаваш реакцията. Не съм за грабенето от магазините. Но я ми кажи като човекът е с белезници и е на земята и не се съпротивлява, има ли нужда да го душиш? Това според нормално ли е? Къде отиде правосъдието невинността, някаква полицейска подлога си прави своеволия и е съдия, жури и екзекутор, а мерси. И ако искаш да ми кажеш, че другите полицаи и системата не са отговорни за случващото се, ами сори ама няма как да го повярвам. Човекът е имал не знам колко си оплаквания и е бил съден за насилие, както и единият от колегите му.
Ако си полицай и оставяш "колегите" ти да се държат по този начин си отговорен за това, което се случва, каквото и да ми говориш. А тези тримцата дето са седяли до убиеца за мен са си чиста проба съучастници и трябва да бъдат съдени и те за убийство.

12691

4

Емил Станоев

02.06 2020 в 13:24

Абе ФледМарш ? Какви ги плещиш бе ? Интересното е че виждаш руснаци със сигурност и под леглото си !? За Венецуела ако не знаеш пратиха но ги арестуваха! То в САщ това е гражданска война вече , може да ходиш да помагаш на тръмпа да се справи или поне му дай съвет...

11925

3

FeldMarschal

02.06 2020 в 13:00

@JustSoYouKnow - да са пратили друг път - във Венецуела пратиха ли ? Стига ревахте руски подлоги такива!

Блъскаш полицай с кола, стреляш по полицай? Заслужаваш си ответния отговор!
Всичките ограбени магазини, всичките подпалени сгради на невинни хора - кой им гарантира частната неприкосновенност ?
Да влиза армията и да се приключва с черните маумунски изцепки
Определено границата между простест и вандализъм е премината и то още преди 6 дни

3767

2

Име на профила

02.06 2020 в 12:55

На тия не им трябва световна война, и сами ще се изтепат.